Poezija Persija Biš Šelija na filmu 1foto http://www.artuk.org/artworks/shelley-composing-prometheus-unbound-in-the-baths-of-caracalla-159953

U okviru ciklusa Izvođenje poezije na filmu, večeras od 19 sati u studentskom kulturnom centru biće održano predavanje na temu Stihovi Persija Biš Šelija. Razgovor sa analizom vizuelnih primera vode Tijana Savatić i Stevan Vuković.

Persi Biš Šeli nije se zalagao za oružanu revoluciju, već za individualno praktikovanje ateizma, vegetarijanstva i slobodne ljubavi, i u tome je i bio dosledan u svakodnevnom životu.

Nije čudno, stoga, da se u mnogo više filmova tretira njegov život, nego njegova književna dela.

Pa ipak, i u filmovima bigrafskog tipa, poput „Gotika“ Kena Rasela iz 1986, „Veslanja po vetru“ Gonzala Suareza i „Ukletog leta“ Ivana Pasera, oba iz 1988, izvodi se i Šelijeva poezija.

To je takođe slučaj i u biografskom filmu „Meri Šeli“ Haife Al Mansur, iz 2017. godine, kao i u mnogim igranim i animiranim serijama koje eksploatišu živote britanskih romantičara.

Izvan biografskog konteksta, u igranim filmovima njegove stihove uglavnom izgovaraju ženski likovi klasičnog obrazovanja, poput Meri Popins u istoimenom filmu Roberta Stivensona iz 1964, ili princeza Ana (koju igra Odri Hepbern) u „Prazniku u Rimu“ Vilijema Vajlera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari