Pogled iskosa 1Foto: Vladimir Matković/ Danas

Tradicionalno, 3. aprila, na dan rođenja Ranka Munitića, priznanje Trepetalo iz Trogira – Regionalna nagrada za medije Ranko Munitić, koju dodeljuje Centar za medije Ranko Munitić, ove godine dodeljeno je Branku Kukiću, pesniku, esejisti, izdavaču, eruditi velike duhovne širine koji već više od četiri decenije na ovim prostorima održava pravo malo izdavačko čudo – Gradac.

Ove godine žiri je radio u sastavu Zorica Jevremović Munitić, Veljko Krulčić, Mileta Prodanović i Jasmina Redžić Gavrankapetanović.

Prema mišljenju žirija, časopis za književnost umetnost i kulturu – Gradac, preživeo je nekoliko država i režima, razne izazove i krize kojima tokom vremena nisu uspeli da se odupru po tiražu i distribuciji mnogo veći časopisi.

Jedinstvene koncepcije u ovdašnjoj periodici, održavajući visok kvalitet tekstova, pažljivim izborom tema, i izborom autora neobeležernih trenutnom modom kojima je svaki broj bio posvećen, Gradac je postao ne samo deo svake kućne biblioteke već se našao i na spiskovima univerzitetske literature i obaveznog štiva za svakoga ko je hteo da unapređuje i širi hporizonte svojih znanja o razaličitim tradicijama i kulturnim baštinama, savremeninm tendencijama u književnosti i umetnosti, filozofskim pitanjima i teorijskim analizama civilizacijskih fenomena, negujući pogled iskosa.

Pod uredničkom palicom Branka Kukića, sa idejom da se prevaziđe privoncijalni način mišljenja, ili da se uzdrma bastion osrednjosti, Gradac je opstao i ravnopravno stao uz časopise slične orijentacije u svetu.

„Ranko Munitić bio je drugačija ličnost i po onome što je pisao i po svom ponašanju. Iako ga nisam poznavao i samo sam neke njegove stvari pročitao, bio je čovek koji se nije slagao i nije ulazio ni u kakvu šemu. On je kao filmski kritičar bio apartan i drugačiji“, rekao je Branko Kukić za Danas nakon dodele priznanja, podsećajući da je Munitić napisao nekoliko čudesnih knjiga koje su nezaobilazne u ovdašnjoj kulturi. „Šteta što nije duže poživeo, verovatno bi se da je poživeo od njega moglo očekivati, što bi se reklo, trista čuda“, kazao je Kukić.

Na pitanje novinara Danasa, koliko se Gradac uklapa u viziju kulture koju je negovao Ranko Munitić, Branko Kukić rekao je da misli da se sasvim uklapa.

„Gradac nije pravio mustru prema tome nego je sticajem okolnosti, Ranko Munitić za mene vrlo važna ličnost i tu, u svakom slučaju, ima neke daleke podudarnosti. To je ono što pripada jednoj opštoj kulturi koja kod nas nije dobro procenjena, niti se ljudi za to interesuju. Trend je danas da mi dosta stvari uvozimo, globalizacija sveta je upropastila sve specifične umetnosti i sve te male kulture uklapajući ih u jedan svetski trend, svetsku modu. Meni se to lično ne sviđa, mislim da to ne vodi ničemu“, kazao je Branko Kukić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari