Todo Mundofoto: Todo Mundo Promo

Dvanaesto izdanje festivala „Todo Mundo” obuhvata šest koncerata, međunarodnu konferenciju, mentorske sesije i razgovor sa umetnikom. Festival će biti održan u Beogradu, od 20. do 22. septembra 2024. godine.

U vreme kada su deca i roditelji već naviknuti na školski ritam, a jesen preuzima štafetu od leta, festival „Todo Mundo” daruje publici svoje dvanaesto izdanje, koje je u velikoj meri posvećeno muzici Roma.

Tokom tri festivalska dana – Pokreni!, Zavrti! i Poskoči! – odvijaće se dnevni i večernji sadržaji. Glavni, večernji program čini šest koncerata umetnika i grupa iz Belgije, Rumunije, Slovačke, Mađarske, Češke i Srbije.

U skladu sa temom ovogodišnjeg festivala, ubedljivo dominiraju koncerti romske muzike (čak 5), koji će pokazati veliku raznovrsnost romskog nasleđa – od tradicionalnijeg do modernijeg zvuka, od violine do električne gitare, od sočne svirke do uzbudljivih glasova… Sve koncertne večeri počinju u 19:30 i odvijaju se u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat” (Jevrejska 16).

Koncertni program (20.09) otvoriće beogradski bend Kal – dobro poznat i domaćoj i međunarodnoj publici – sa prepoznatljivim, čvrstim ritmovima, snažnom energijom i ubedljivim vokalom frontmena Dragana Ristića. Veče će biti zaokruženo u sasvim drugačijem raspoloženju, koncertom Ćaa Limberhera (Tcha Limberger) i njegovog Kalotaszeg Trija.

Velika ljubav violiniste i vokaliste Limberhera prema muzici Karpata, Transilvanije, Rumunije i Mađarske, uvela je ovog izuzetnog, veštog i versatilnog umetnika u krug vrhunskih interpretatora romskog nasleđa regije koja je prilično udaljena od njegove rodne zemlje, Belgije. U Ćaovom triju sviraju dvojica romskih muzičara: Toni Rudi Junior (viola) i Vilmos Čikoš (kontrabas).

Drugo veče (21.09) otpočinje nastupom blistave mlade slovačke pevačice Julije Kozakove (Júlia Kozáková) i petočlanog romskog instrumentalnog sastava Manuša, koji zajedno sa Julijom gradi lepršavu, ushićujuću atmosferu, sa dubokim korenima u tradiciji slovačkih Roma. Juljiin topao, pokretljiv alt savršeno podržavaju violina, cimbalo, viola, kontrabas i gitara.

Nakon koncerta Julije i Manuše sledi uručenje nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2024. godinu, koju World Music asocijacija Srbije dodeljuje ovoga puta Vladimiru Lenhartu, poznatijem na sceni pod imenom Lenhart Tapes. Jedinstveni domaći muzičar, Lenhart je virtuoz na vokmenima, koji semplujući zvuke sa audio-kaseta kreira istovremeno klupski i eksperimentalni izraz. Po dobijanju nagrade, Lenhart Tapes će zajedno sa vokalistkinjom Tijanom Stanković održati koncert.

Završno muzičko veče (22.09) obeležiće nastupi legandarnih bendova iz Mađarske i Češke – Romano Drom i Terne Čhave. Oba benda stvaraju moderan džipsi zvuk, koji u slučaju grupe Terne Čhave ima i svoj poseban slogan: It’s only Rom’n’Roll. Drugačije od njih, Romano Drom gradi modernost na bazi tradicije Vlaških Roma, koju bend sa pažnjom neguje, ali i osavremenjuje. Koncertom u Beogradu i čitavom ovogodišnjom turnejom, Romano Drom obeležava 25 godina uspešnog rada.

Prateći program festivala „Todo Mundo” obuhvata nekoliko događaja. U saradnji sa Nacionalnim komitetom Srbije ICTMD i Muzikološkim institutom SANU, biće održan razgovor sa Julijom Kozakovom (na engleskom jeziku), na temu: „Reinterpretation of Traditional Songs of Romani from Central Europe”. Intervju će se odvijati u Muzikološkom institutu (Kneza Mihaila 36/4), 20. septembra, sa početkom u 12 sati.
U subotu, 21. septembra, počev od 11 sati, biće održane mentorske sesije domaćih i stranih delegata sa muzičarima.

Dnevni program festivala obuhvata i međunarodnu konferenciju, na engleskom jeziku, pod naslovom: „Roma People and Music: Freedom, Adaptation, Taking Over”. Konferencija je zakazana za 22. septembar, sa početkom u 11 sati, u Jevrejskom kulturnom centru.
Programom poslednjeg dana, festival se, kao i prošle godine, priključuje proslavi „Evropskog dana narodne umetnosti” (European Folk Day), samo dan ranije, uoči pravog datuma, 23. septembra.

Cena ulaznice iznosi 1.000 dinara za svako pojedinačno koncertno veče. Cena festivalskog kompleta iznosi 2.500 dinara. Ulaznice je moguće nabaviti preko sajta i na prodajnim mestima Tickets.rs. Ulaz na prateće sadržaje je slobodan.

Organizator festivala „Todo Mundo” je Udruženje „Ring Ring” u saradnji sa Muzičkim informativnim centrom Srbije. Festival su podržali: Sounds of Europe, Ministarstvo kulture Srbije, Collegium Hungaricum, EFFEA, World Music asocijacija Srbije, Češki centar Beograd i Ministarstvo kulture Češke.
. . .
PROGRAM TODO MUNDO 2024.
Petak, 20. septembar
12:00 | Muzikološki institut SANU
– Razgovor sa Julijom Kozakovom
19:30 | Jevrejski kulturni centar
– Koncert: Kal
– Koncert: Tcha Limberger’s Kalotaszeg Trio

Subota, 21. septembar
11:00
– Mentorske sesije
19:30 | Jevrejski kulturni centar
– Koncert: Julija Kozakova & Manuša
– Dodela nagrade „Draškoci“
– Koncert: Lenhart Tapes feat. Tijana Stanković

Nedelja, 22. septembar
11:00 | Jevrejski kulturni centar
– Konferencija: „Roma People and Music: Freedom, Adaptation, Taking Over“
19:30 | Jevrejski kulturni centar
– Koncert: Romano Drom
– Koncert: Terne Čhave

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari