Pol Šreder na čelu žirija 30. Sarajevo Film Festivala 1Foto: 30 SFF

Žiri Takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala čine reditelj i scenarista Pol Šreder (predsednik), glumac Sebastian Kavaca, rediteljka, scenaristkinja i montažerka Una Gunjak, reditelj i scenarista Juho Kuosmanen i glumica i producentkinja Numi Rapas.

Šreder se pridružuje plejadi filmskih autorki i autora koji su predsedavali  žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Majk Li (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Džeremi Ajrons (2007), Nuri Bilge Džejlan (2008), Mirjana Karanović (2009), Kristi Puiju (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruco (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tar (2014), Kalin Piter Peter Necer (2015), Elia Suleiman (2016), Mišel Franko (2017), Asgar Farhadi (2018), Ruben Ostlund (2019), Mišel Azanavisijus (2020), Jasna Đuričić (2021), Sebastijan  Majze (2022), Mija Vašikovska (2023).

Žiri će  dodieliti nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – igrani film.

Nagrade će biti uručene u petak, 23. augusta na svečanosti ceremonije dodele nagrada.

Predsednik žirija

Pol Šreder

Pol Džozef Šreder je rođen i odrastao  je u strogoj holandskoj kalvinističkoj porodici i tek je u svojoj sedamnaestoj godini prvi put pogledao film.

Karijeru je započeo kao filmski kritičar, a zatim je nastavio studije na Univerzitetu Columbia, Calvin Collegeu i UCLA Film School.
Šreder je ostavio svoj prvi trag kao scenarista s kultnim filmom „Taksista“ (1976), u režiji Martina Skorsezea i sa Robertom De Nirom u glavnoj ulozi.

Scenario filma, koji predstavlja mračno istraživanje urbane otuđenosti i moralnog propadanja, ostaje jedan od najslavnijih u filmskoj istoriji.

Ova saradnja sa Skorsezeom nastavila se kroz druge značajne filmove, kao što su „Razjareni bik“ (1980) i „Poslednje Kristovo iskušenje“ (1988), čime je Šreder utvrdio svoju reputaciju majstora pripovedača.

Njegov rediteljski debi, „Plavi okovratnik“ (1978), pokazao je njegovu sposobnost da podstakne moćne glumačke nastupe, kao i oštro oko za društvene komentare.

Nakon toga je režirao kritički priznate filmove poput „Američki žigolo“ (1980), „Mishima“ (1985) i „Grad zločina“ (1997).

Godine 2017. napisao je scenario i režirao „Prvi reformirsani“ (2017), film hvaljen zbog svojih dubokih egzistencijalnih tema, koji je dobio brojna priznanja, uključujući nominaciju za Oskara za najbolji originalni scenario.
Nedavni projekti uključuju „As u rukavu“ (2021), „Glavni vrtlar“ (2022) i „Oh Kanada“ (2024), naglašavajući njegov trajni uticaj i nepresušnu kreativnost u savremenom filmskom stvaralaštvu.

Sebastijan Kavaca

Sebastijan  Kavaca je studirao glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju (AGRFT) na Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija.

Diplomirao je 1999. godine i odmah nastavio postdiplomske studije u oblasti filmske režije.
Tokom svoje karijere, Kavaca je ostvario više od osamdeset nastupa na sceni i više od osamdeset uloga pred kamerom, uključujući zapažene filmove kao što su „Muškarci ne plaču“ (2017), „Ederlezi Rising“ (2018) i serija „Besa“ (2018).

Njegov izvanredan rad doneo mu je brojne nominacije i nagrade.

Impresivno, glumio je na više od petnaest stranih jezika i nikada nije bio sinhronizovan.

Kavaca je 2020. godine pozvan da drži predavanja o glumi pred kamerom na AGRFT-u, gde i danas nesebično deli svoje znanje i iskustva sa studentima.

Una Gunjak

Scenaristkinja, rediteljika i montažerka Una Gunjak rođena je u Sarajevu, a živi i radi u Parizu. Studirala je u Italiji, a zatim i u Velikoj Britaniji, na NFTS-u, gde je diplomirala na Odseku za montažu.

Godine 2014. osvojila je nagradu Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu za kratki film „Kokoška“, koji je premijerno predstavljen na Sedmici kritike u  Kanu, a osvojio je i Evropsku filmsku nagradu za najbolji kratki film.
„Ekskurzija“, prvi dugometražni igrani film Une Gunjak, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu 2023. godine, gdje je osvojio posebno priznanje.

Do sada je prikazan na više od 50 festivala, osvojivši nagrade za najbolji scenario na Festivalu autorskog filma u Beogradu i najbolju glumicu na Marakeškom filmskom festivalu.

Film „Ekskurzija“ je prikazivan u bioskopima u 20 zemalja širom Evrope.

Gunjak je konsultantkinja za montažu u First Cut Labu i Dok Incubatoru.

Juho Kuosmanen

Juho Kuosmanen je filmski, pozorišni i operski reditelj i scenarista iz Finske, čiji su kratki filmovi prikazani na mnogim festivalima, uključujući Kan , Lokarno i Oberhausen.

Njegov debitantski dugometražni film „Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija“ premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2016. godine, gde je osvojio glavnu nagradu u selekciji Un Certain Regard.

Njegov drugi dugometražni film „Kupe br. 6“ (2021) također je premijerno prikazan u Kanu u glavnom takmičarskom programu, gdje je osvojio Grand Prix, nagradu koju je podelio s filmom Asgara Farhadija „Heroj“.

Kuosmanen je takođe uradio trilogiju kratkih nijemih filmova „Scrap-Mattila and the Beautiful Woman“ (2012), „Moonshiners“ (2017) i „A Planet Far Away“ (2023).

Nedavno je režirao tri epizode TV serije „Alice & Jack“ u kojoj glume Andrea Riseborough i Domhnall Gleeson.

Kuosmanen je suosnivač i umetnički direktor Kokkolan Kinojuhlat Film Festivala.

Numi Rapas

Numi Rapas je privukla pažnju međunarodne publike 2009. godine svojim moćnim, uznemirujućim i kritički priznatim prikazom Lizet Salander u filmskim adaptacijama trilogije Millennium od Stiega Larsona: „Devojka sa tetovažom zmaja“, „Devojka koja se igrala vatrom“, i „Kule u vazduhu“. Dobitnica je nagrade Guldbagge (Švedska) za najbolju glumicu i međunarodne nagrade Jupiter (Njemačka) za najbolju glumicu za svoj revolucionarni nastup u prvom nastavku trilogije Millennium, kao i nominacije za Filmsku nagradu Britanske akademije za glavnu glumicu i Evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu.

Nakon uspjeha, Rapas je postala jedna od najtraženijih glumica.

Balansirala je istaknute holivudske uloge u filmovima „Sherlock Holmes: Igra senki“ (2011) i „Dete 44“ (2015) sa avangardnim međunarodnim produkcijama kao što su „Jagnje“ (2021) i „Nećeš biti sama“ (2022).

Takođe je dobila pohvale kritičara za svoje uloge u TV emisijama kao što su „Jack Ryan“ (2019), „Đango“ (2023)  kao i ovogodišnjoj seriji „Constellation“.

Pored svog moćnog prisustva na ekranu, nadareni je kreativac i osoba s brojnim interesima i znanjima.

Kao producentkinja s oštrim okom i jakim instinktima, ume da prepozna ideje i pretvori ih u snažne priče za publiku.

Kroz svoju produkcijsku kuću Boom Films, Numi Rapas trenutno razvija nekoliko projekata, uključujući „Hamleta“, sa cenjenim filmskim stvaraocem Alijem Abasijem, u kojem će igrati glavnu ulogu Hamleta.

30. Sarajevo Film Festival (SFF) biće održan od 16. do 23. augusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari