Pola veka najznačajnijeg albuma Dejvida Bouvija 1Dejvid Bouvi (arhivska fotografija); Foto: EPA / NILS MEIVANG

Najznačanji album Dejvida Bouvija „Uspon i pad Zigija Stardusta i Pakai sa Marsa (The Rise and The Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars” 16. juna napunio je 50 godina.

“Prošlo je točno pola stoljeća otkako se Ziggy Stardust, lik koji je Davida Bouvija pretvorio u intergalaktičku zvijezdu i pritom revolucionarizirao seksualnu politiku, srušio na Zemlju”, piše tim povodom zagrebački portal index.hr.

Prenosimo deo tog teksta:

„Bowie nije uspio u svemu što je pokušao od početka svoje karijere“, rekao je za AFP Jerome Soligny, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za Bowieja i autor knjige “David Bowie: Rainbowman”. No, 16. lipnja 1972. album “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” konačno je spojio sve elemente koje je Bowie godinama upijao. Bilo je tu prljavog rocka Iggyja Popa i Loua Reeda koje je upoznao u New Yorku, mimike i kazališta koje je studirao u Londonu, kombinezona iz filma “A Clockwork Orange”, kao i divljih, androginih stilova iz underground gej klubova koje je posjećivao sa svojom suprugom. Ubacio je Bowie tu i svoja sjećanja na rock and roll veterana Vincea Taylora, koji je poludio i vjerovao da je bog izvanzemaljaca, te vlastitu opsjednutost teksaškim country pjevačem poznatim kao Legendary Stardust Cowboy. I tako je nastao njegov alter-ego Ziggy Stardust, panseksualna izvanzemaljska rock zvijezda koja je u pop kulturu napokon donijela nešto radikalno i šokantno nakon desetljeća dugokosih hipija”.

Dejvid Robert Džouns (1947-2016) bio je jedan je od najvećih svetskih i britanskih rok muzičara, pevača, kompozitora, glumaca. Njegova karijera trajala je više od pet decenija, a obeležile su je stalne promene muzičkog stila i imidža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari