Pola veka od snimanja kultnog filma: Valter postao brend i etiketa Sarajeva 1foto-Screenshot-IMDB

Gotovo nema nikog ko je odrastao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji da ne pamti čuvenu rečenicu s kraja kultnog filma „Valter brani Sarajevo“ kad nacistički oficir pokazuje na grad i kaže „Das ist Valter“.

Ta rečenica ušla je u život tadašnjih generacija, kao izreka koja se koristila u svakodnevnom životu, označavajući bunt protiv fašizma, odnosno borbu protiv nepravde.

Iako je film snimljen pre 50 godina, Sarajevo, grad u kome se dešava radnja filma koji je režirao Hajrudin Šiba Krvavac, oduvek je bilo ponosno što je glavni akter antifašističke borbe.

„Sarajlije su se srodile sa junacima tog filma, posebno sa likom Valtera, koji je napravljen po Vladimiru Periću Valteru, ilegalcu, koji je zaista postojao i poginuo u toku Drugog svetskog rata. I tako je taj filmski lik postao simbol svih Sarajlija koji su se borili protiv okupatora“, kaže autor monografije o Krvavcu Nebojše Jovanović.

Pola veka od snimanja kultnog filma: Valter postao brend i etiketa Sarajeva 2
Foto: V. Torović

On podseća da je film prvi put bio prikazan na Dan oslobođenja Sarajeva 6. aprila 1972. godine, na datum kad je inače ubijen pravi Valter.

„Koliko je taj fim ušao u pore grada najbolje se vidi i kroz nju primitivs, pravac u muzici u Sarajevu, jer je „Zabranjeno pušenje“ svoj prvi album nazvao „Das ist Valter“. Svuda po gradu postoj lokali, buregdžinice, čevabdžinice, pekare koje se zovu Valter“, priča Jovanović.

Ali, kako dodaje, to više nije lokal, mesto, nego je nadraslo te okvire, tako da i danas u gotovo svakom gradu bivše Jugoslavije postoje ti nazivi.

„Valter je preživeo, stvoreni su brend i etiketa, ne samo u Sarajevu nego i šire“, poručuje Jovanović.

On kaže da je film „Valter brani Sarajevo“ pravi blokbaster i za današnje pojmove jer ga je videlo više od milijardu i po ljudi.

„Iako nije bio klasičan partizanski film, kakve je Krvavac snimao pre toga, film je imao ogroman uspeh u Kini i drugim azijskim zemljama. Jedan od glavnih glumaca Velimir Bata Živojinović je pričao kao anegdotu kad je bila premijera u Kini, da je pitao domaćine šta se ono tamo u daljini vidi. Odgovorili su mu da su to ljudi, i da je tada bilo oko 800.000 Kineza da ga dočeka“, priča autor monografije.

Na Filmskim susretima, u okviru pratećeg programa, promovisana je luksuzna i obimna monografija o reditelju Krvavcu, koji spada u red najboljih režisera bivše Jugoslavije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari