"Politikina" nagrada Vladanu Radovanoviću 1foto FoNet Božidar Petrović

“Politikinu” nagradu za 2021. godinu dobio je Vladan Radovanović za izložbu “A galaksija okolo sija”, koja je ocenjena kao jedinstven projekat na umetničkoj sceni u Srbiji, rad koji je nastajao i uobličavao se u dugom vremenskom periodu i koji je zbog složenosti tehničkih uslova mogao biti izveden tek u današnje vreme, kako je naveo žiri u obrazloženju.

Radovanovićeva izložba održana je u prvoj polovini septembra u Hali 4 Beogradskog sajma kao monumentalna zvučno lumino-kinetička instalacija, a najboljom u 2021. godini u Srbiji proglašena je odlukom žirija koji su činili: istoričari umetnosti Ljiljana Ćinkul, likovna kritičarka dnevnog lista “Politika”, profesorka na Katedri istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Simona Čupić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Svetlana Mitić i nezavisni kustos Saša Janjić (predsednik), kao i urednica Kulturnog dodatka “Politike” Marija Đorđević.

“Sam rad je sastavljen od slike, skulpture, animacije, teksta i muzike ali obuhvata i arhitekturu, svetlost, taktilnost i kretanje posmatrača. Ovaj složeni rad je na neki način kruna karijere umetnika koji je na našoj umetničkoj sceni prisutan skoro sedamdeset godina i koji je svojim nekonvencionalnim pristupom i beskompromisnim stavom uspeo da spoji izuzetnu teorijsku misao i praktičan rad”, naveo je žiri u obrazloženju.

U najužem izboru za „Politikinu“ nagradu za 2021. godinu bile su i izložbe Dragane Žarevac “Prošireno prisustvo/Otelovljeni arhiv” u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Ivane Ivković “Posle vas” u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Tanje Ostojić “Mis(s)placed Woman?” u Galeriji “Poodrum” Kulturnog centra Beograda i Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, te Uroša Đurića “Stanje stvari” u Galeriji Reflektor u Užicu.

„Politikina“ nagrada sastoji se iz novčanog iznosa i diplome, a biće uručena Radovanoviću na Dan „Politike“ 25. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari