Ponovo na starom mestu i "bez zaštite" 1Foto: Zeljko Sinobad

Slogan ovogodišnjeg 47. Festa je „Bez zaštite“, što je izvedenica iz filma „Nevinost bez zaštite“ Dušana Makavejeva.

Makavejevu će posthumno biti dodeljena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a inostrani laureat iste nagrade za dosadašnje stvaralaštvo je glumac i reditelj Rejf Fajns, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada. Fest se za svoje 47 izdanje vraća na mesto svog rođenja – u Kombank dvoranu, nekadašnji Dom sindikata, što je obradovalo mnoge poklonike pokretnih slika, a filmski kritičar Milan Vlajčić je poželeo to i naglas da istakne rekavši da je „beskrajno srećan što se posle mnogih decenija patnje u Sava centru, festival vraća u jezgro zdanja u kojem je rođen“.

– Tamo, u Sava centru, decenijama smo bili kao kučići, bačeni na vetrometinu. Ne možeš ni kafu da popiješ, ni sendvič da pojedeš – kazao je Milan Vlajčić.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić je rekao da će se u dva takmičarska programa 47. Festa – Glavnom i Srpskom filmu, pred publikom naći odabrani naslovi koji, svaki na svoj način, predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnom stvarnošću ili stvarnošću koju odavno nazivamo prošlošću, kao i imaginarni svetovi.

– U nekoliko programa biće prikazano 125 premijernih ostvarenja – najavio je Pantelić, skrenuvši pažnju da više nego primetna zastupljenost filmova malih kinematografija ili znatnog broja rediteljki u programu Festa (20) nije stvar „selektorske korektnosti“ već kvaliteta autorskog izraza koji treba da prepozna i publika.

Fest će otvoriti film „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa koji nosi čak 10 nominacija za Oskara, a zatvoriće ga ostvarenje „Oni“ Pola Sorentina koji je zapravo biografija bivšeg italijanskog premijera i biznismena Silvija Berluskonija. Nekoliko programskih celina učiniće Fest interesantnim za najrazličitije ukuse ljubitelja sedme umetnosti, istaknuto je juče, a ovaj raspon kondenzovano je dočaran skretanjem pažnje na ostvarenja kao što su „sentimentalno surovi ‘Hladni rat’ Pavela Pavlikovskog, uznemirujući i za mlađu publiku nepreporučljiv najnoviji učinak Larsa fon Trira, otrežnjujući antiratni film karijere Gijoma Niklua ‘Granice sveta'“. Emir Kusturica će predstaviti svoj novi film o Hose Muhiki „Pepe, jedan uzvišen život“, a na programu će se naći najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput: „Vice“, „Green Book“, „The Wife“, kao i novi filmovi reditelja kao što su: Luka Gvandijano, Gas van Sant, Mateo Garone… Na Festu za mlade biće prikazan i japanski animirani film „Mirai“ nominovan za Oskara, a u programu Doku fest naći će se filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu.

Glavni takmičarski program nudi 14 filmova iz: Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije, Rusije. O nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija, odlučivaće: Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin i Goran Bogdan.

U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati žiri u sastavu: Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Wang Yo, Albert Wiederspiel. Ovogodišnji program Srpski film ima podnaslov Srbija i prijatelji, zato što su ovom celinom obuhvaćena i ostvarenja koja predstavljaju srpske manjinske koprodukcije.

Kada je reč o nacionalnoj selekciji, neki od filmova koji su najavljeni su: „Šavovi“ Miroslava Terzića, „Sam samcat“ Bobe Jelčića, „Slučaj Makavejev ili proces“ Gorana Radovanovića.

Film „Bela vrana“ pored Rejfa Fajnsa promovisaće i svetski poznata glumica Adel Eskarčopulus, koja se proslavila ulogom u filmu „Plavo je najtoplija boja“ za koji je osvojila Zlatnu palmu u Kanu.

Karte za festival biće puštene u prodaju 9. februara. U prvih sedam dana prodaje odobrava se 10 odsto popusta na komplete karata po terminskim linijama.

Celine i druge nagrade

Glavni i Srpski film su takmičarske celine Festa a revijalni programi su: Glavni van konkurencije, Fest 47, Fest 47 Gala, Fokus Evropa, Fest predstavlja Dokufest, Fest za mlade, specijalne projekcije i Fest Klasik. Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona, Politikina nagrada „Milutin Čolić“, nagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDORA žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari