Popularniji u Japanu nego u Srbiji: Bend Senshi na drugoj turneji po Dalekom istoku 1Foto: Privatna arhiva

Bend Senshi, frontmena Adama Rakića, verovatno je najunikatnija pojava na našoj alternativnoj sceni. Za ovu jaku tvrdnju dovoljno je na početku reći kako je ovaj ragga metal bend popularniji u Japanu nego u Srbiji.

Nedavno su se vratili sa druge japanske turneje, što je bio povod da nam Rakić, Nišlija sa novosadskom adresom, ispriča kako su opet stigli u ovu daleku zemlju u kojoj su postali zapaženi već od osnivanja benda 2018. godine.

Njihov drugi album „Rise again“ izdao je japanski „Hi-play“. Sadrži 12 kompozicija koje potpisuju Rakić i gitarista Pavle Kirćanski.

U osnovi, kako kaže ovaj frontmen, sviraju moderni metal, ali je vokal reggae. Uz to, miksaju sve sa japanskim tradicionalnim instrumentima, poput šamisena.

Druga japanska turneja počela je u Osaki 14. aprila, nakon čega su sledeća dva dana bili nastupi Nagoji i Tokiju.

Popularniji u Japanu nego u Srbiji: Bend Senshi na drugoj turneji po Dalekom istoku 2
Foto: Privatna arhiva

„Japanci su nam predložili da ovaj put napravimo manju turneju, jer je posle korone čitava muzička industrija nazadovala. Publika slabije dolazi na koncerte, diskovi se teže prodaju. Dogovorili smo tri konceta i uz po pokrenuli manju kraudfanding kampanju, da pokrijemo deo troškova“, izjavio je Rakić koji je za svoju prvu turneju u Japanu za veoma kratko vreme skupio tri miliona jena (25.000 dolara) kako bi mogli otputovati u organizovati šest svirki.

Tada su, priseća se „razvalili“, pa je odmah dogovorena turneja za 2019. godinu, ali se prva postava benda raspala. Ponovo okupljeni Senshi karte za japansku turneju 2020. već je počeo da prodaje kada je krenula korona i sve je opet odgođeno.

„Kad nemas turneje, novi materijal i spotove, teško je održavati hajp, koji je vremenom opao. Ali nisam odustao. Izbacili smo album, pa spotove, digli smo tu produkciju slobodno mogu da kažem na svetski nivo. Napravili smo novi merč i mini seriju figurica“, nastavlja Rakić.

Konačno, druga turneja bila je spremna, međutim, ni ovaj put nije moglo bez drame, ali u pripremi puta.

Na beogradskom aerodromu test je pokazao da je basista pozitivan na koronu. Morali su da nastave put bez njega. Međutim, Rakić se „zaglavio“ na aerodromu u Istanbulu i vrlo lako se moglo desiti da sve opet propadne.

Popularniji u Japanu nego u Srbiji: Bend Senshi na drugoj turneji po Dalekom istoku 3
Foto: Privatna arhiva

Bez basiste, još se bendovi nekako i snađu, ali bez pevača, šanse su nikakve.

Rakić je u međuvremenu na Tviteru obajavio da traže gostujućeg basistu za japansku turneju.

„Morao sam da pomerim let u Istanbulu. Nisam imao internet i kada sam došao u hotel, sačekala me gomila poruka od Japanaca u inboksu. Javio se najpoznatiji basista u Japanu, KenKen, on je tamo superstar koji svira po velikim dvoranama. Retvitovao je moju objavu gde tražimo basistu, koja je tako imala dva miliona klikova. To je za Japance kao da vam je tvit preneo recimo Flea iz Pepersa. Priču su objavili svi portali u Japanu“, nastavio je Rakić koji je od Novog Sada do Osake putovao ravno 50 sati.

Pošto se nakon svega javio veliki broj basista, na kraju su odlučili da izaberu njih čak petnaestoricu. Svako je naučio po nekoliko stvari. U Tokiju ih je kroz scenu prošlo čak osmorica, a zasvirao je i popularni KenKen, koji ih je pratio i na svirci u Nagoji.

Hajp se tako, kako kaže Rakić, ponovo baš podigao.

„U Tokiju je klub bio krcat. Atmosfera je bila ludačka. Snimili smo i spot koji smo izmontirali odmah sutra ujutro i objavili. Sreo sam ljude sa svih strana, od Las Vegasa do Londona. Prodali smo sve karte i sav merč. Vratićemo se ponovo, samo je pitanje vremena“ najavljuje naš sagovornik.

Sa druge strane, u Srbiji nisu svirali mnogo, tačnije imali su tri svirke, ali kako ističe Adam sve su bile odlične. Ipak, neobično je da novosadski (tačnije, još i zrenjaninsko-beogradsko-niški) bend svira više puta u Tokiju nego u Novom Sadu.

„Mi smo njima specifični jer smo belci koji koriste njihove instumente. Nismo ni reggae, ni metal. Zanimljivo im je što kombinujemo njihovu kulturu, ali ne preterujemo sa tim da to postane krindž, nego umereno. Svesni smo toga da nismo Japanci niti to želimo da budemo, samo smo inspirisani njihovom kulturom“, rekao je Rakić.

Japan kao inspiracija: Pop kultura, igrice i anime

Za Japan se zainteresovao preko pop kulture, video igara i anime, u koje se zaljubio još početkom devedesetih, dok nisu bile mejnstrim. Crtani filmovi i stripovi, sve su to produbili.

„Kultura im je veoma bogata. Japanci su verovatno naljubaznija nacija, poštovanje između ljudi je na visokom nivou. Sve je skladno. Jeste da rade puno i verovatno nemam kompletnu sliku kakav je život tamo, jer dođem na turneju i super se provodem. Japanci vole Srbiju, iz nekog razloga. Nismo naleteli na nekog da ne zna gde se nalazi naša zemlja. Imam čak i drugove iz Japana koji dolaze ovde“, kazao je on.

Rakić je animator i bend Senshi osnovao je slučajno. Napravio je soundtrek za igricu koja nikada nije završena. Posle nekog vremena slučajno se vratio toj muzici i jako mu se svidela, ali je nedostajao vokal. Nasnimio je glas i tako je ova avantura počela. Sve je eksplodiralo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari