Portret Elizabete II je prvo delo koje je kralj Čarls III pozajmio muzeju: Kraljica je zbog ove slike u Frojdov atelje dolazila 71 put 1Foto: Charlie J Ercilla / Alamy / Alamy / Profimedia

U britanskoj Nacionalnoj galeriji trenutno se održava izložba „Lusijan Frojd: Nove perspektive“, posvećena delima ovog slikara, inače unuka slavnog psihologa Sigmunda Frojda. Poznat po svojim portretima poznanika, članova porodice, slavnih i manje slavnih ljudi, Lusijan je stigao da slika i kraljicu Elizabetu II. Upravo ovaj portret je prvo umetničko delo koje je novi britanski kralj Čarls III pozajmio jednom muzeju.

Portret Elizabete II je prvo delo koje je kralj Čarls III pozajmio muzeju: Kraljica je zbog ove slike u Frojdov atelje dolazila 71 put 2
Foto: a100 / Zuma Press / Profimedia

Portret pod nazivom „Njeno visočanstvo, kraljica“ nastao je 2001. godine. Frojd je sliku poklonio kraljici pa je ona deo njene lične, a ne kraljevske arhive. Iako portret ima veoma male dimenzije (18x22cm), Elizabeta II je za slikara pozirala 71 put u periodu od čak 19 meseci.

Kada je prvi put obelodanjena, slika je izazvala podeljena mišljenja. Mnogi kritičari su bili veoma impresionirani Frojdovim delom, a novinar lista Gardijan je sliku proglasio najboljim portretom jednom britanskog monarha u poslednjih 150 godina. S druge strane, bilo je i onih koji su bili vidnom razočarani Frojdovom slikom. Pamti se izjava jednog kritičara da kraljica na portretu izgleda kao jedan od njenih korgija.

Lusijan Ford (1922 – 2011) važio je za velikog egoistu i donekle temperamentnog čoveka, koji je i pored toga imao puno prijatelja. Iako je potekao iz slavne porodice, on je među poznanicima imao ljude iz svih slojeva društva, uključujući i one iz podzemlja. Mnogi od njih su završili na njegovim upečatljivim portretima.

Žene su imale posebno mesto u njegovom životu. Dva puta je bio oženjen, ali ovi brakovi nisu potrajali. Imao je puno ljubavnica, a iza sebe je ostavio 14 priznate dece, a verovatno i bar isto toliko nepriznate.

Izložba „Lusijan Frojd: Nove perspektive“ u britanskoj Nacionalnoj galeriji u Londonu traje do 22. januara 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari