Portret na ikoni 2024. - Međunarodna izložba savremene sakralne umetnosti u Galeriji Kolarčeve zadužbine 1Foto: Emanuela Tassan Lukić

 

Međunarodna, kolektivna, žirirana izložba Portret na ikoni 2024. biće svečano otvorena 27. avgusta 2024. u 19.30 u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu (Studentski trg 5).

Tokom trajanja izložbe, do 7. septembra publici će biti predstavljena 73 rada od 60 autora iz zemlje i inostranstva, žirirana po najvišim kriterijumima.

Peta po redu, godišnja izložba sakralne umetnosti, na kojoj izlažu autori selektovani od strane uglednog žirija od 2024. dobila je međunarodni karakter. U organizaciji Kulturnog centra Kaleidoskop i po pozivu Umetničkog saveta uz umetnike iz Srbije i regiona, a uz blagoslov Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija izlagaće umetnici iz Rumunije, a u Galeriji Kolarčeve zadužbine tokom trajanja izložbe biće održane radionice sa gostima iz inostranstva.

Uz presek najboljeg sakralnog stvaralaštva domaćih autora u protekloj godini publika će moći da vidi selekciju radova četiri eminentna umetnika iz Rumunije: Mihai Komana, Andreja Musata, Kristine Raileanu i Tome Čituka.

Portret na ikoni 2024. - Međunarodna izložba savremene sakralne umetnosti u Galeriji Kolarčeve zadužbine 2
Foto: Anđelija i Todor Dimitrijević

Tokom trajanja izložbe Galerija Kolarca biće i mesto direktnog susreta umetnika i zainteresovane javnosti. 28. i 29. avgusta od 16-20 časova biće održane radionice na kojima će umetnici iz Rumunije, profesori Akademije u Bukureštu zajedno sa profesorima beogradskih akademija uživo slikati ikone i uz razmenu sa prisutnim umetnicima iz Srbije prenositi svoja znanja.

Radionice su otvorene za javnost, tako da će i posetioci Galerije imati jedinstvenu priliku da na licu mesta dožive proces stvaranja sakralnih dela. Ikone će na licu mesta slikati: profesor Akademije SPC dr Todor Mitrović, jedan od naših najvećih freskopisaca Vladimir Bata Kidišević, docent Akademije SPC dr Miodrag Milutinović i profesori Akademije u Bukureštu Mihai Koman i Andrej Musat.

Umetnički savet je ove godine radio u sastavu: dr Todor Mitrović, redovni profesor na Akademiji SPC za umetnosti i konservaciju; dr Miljana Matić, istoričarka umetnosti, naučna saradnica Muzeja SPC; dr Goran Jović, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu; dr Đorđe Stanojević, redovni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i Vera Vitorović, istoričarkaumetnosti, dugogodišnja kustoskinja Galerije Stara Kapetanija u Zemunu.

Na ovogodišnji Konkurs za izlaganje pristiglo je 133 rada od 98 autora iz Srbije i regiona.

Izložba je i u prethodnim izdanjima okupila brojne ikonopisce, koji svoje različite ikonopisačke poetike artikulišu kroz fokus na portret na ikonama svetih, a koje su utemeljene na suptilnoj fuziji stilizovanog portreta ranohrišćanskog i srednjovekovnog crkvenog slikarstva i savremenog, otvorenog istraživačkog teološko – stvaralačkog koncepta.

Izložba je prethodnih godina privukla veliku pažnju javnosti zbog brižljivo selektovanih radova i najviših kriterijuma za učešće i izlaganje autora i pozicionirala se na vrhu kao jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u zemlji i regionu, postavljajući standarde u savremenom sakralnom stvaralaštvu.

Značaj izložbe ogleda se u činjenici da je crkvena umetnost priznati deo savremene umetnosti, kao i vaseljenskom značaju Ikone u pravoslavnom svetu. Vizantijske umetničke koncepcije neodvojiv su deo srpske kulture i sasvim prisan, neodvojiv deo njenog bića. Stoga je veoma važno da Beograd neguje kontinuitet održavanja ove, među umetnicima visoko pozicionirane izložbe, kroz težnju da se sistematizuje i predstavi javnosti savremena ikona.

Podrška izložbi Portret na ikoni 2024: Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Wiener Städtische osiguranje, ComputerLand, Kabinet Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, Koka kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari