Portreti Srđana Simića na izložbi "Portret mog dede" u Zrenjaninu 1Foto. galerija aluz

Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina predstaviće radove zrenjaninskog akademskog slikara Srđana Simića na izložbi pod nazivom „Portret dede“.

Kako autor navodi, prvi model u slikarstvu bio mu je njegov deda pa otuda i tema ovog ciklusa kojim se predstavlja pred zrenjaninskom publikom, a referiše se na portret velikog formata koji je nastao pre 18 godina kada je autor bio student.

„Kada stvaram serijal crteža ili slika, obično se fokusiram na jednu temu, obično sa deset do petnaest dela u nizu, pre nego što pređem na drugu temu. Tako da sam neka, na primer, fokusiran na apstraktnu prirodu ili pejzaž, a ponekad se odlučim i za 3D modelovanje“, objašnjava Srđan Simić.

Dodaje da mu je deda bio prvi model i da mu je rad sa nim pomogao da unapredi svoje veštine i tehniku stila, tako da stalno može da se menja irazvija.

„Moji prvi portreti bili su realistični, a dedin portret je bio među njima kada sam učio da crtam. A ovi portreti su rađeni na velikim formatima na platnu sa blind ramom i predstavljaju crteže jedne studije istraživanja za nešto naprednije. Portreti su radjeni ugljenim štapićima u različitim pozama i stilovima, kao što su ekspresivno, realno, studiozno i apstraktno“, objašnjava Simić.

Srđan Simić rođen je 1984. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2009. godine, u klasi profesora Milana Blanuše.

U svom radu koristi tradicionalne likovne tehnike ali i moderne digitalne. Izlagao na više grupnih i samostalnih izložb. Dobitnik je godišnje nagrade za najuspešniji crtež umetničkog dela na Odeljenju za Likovne umetnosti, nastavnu disciplinu 2007/2008.

Izložba Sršana Simića u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina biće otvorena u petak, 17.marta u 19 časova. Postavka je izložena do kraja meseca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari