"Poseban tretman" za srpsko pozorište na 53. Bitefu 1Foto: Sinisa Trifunovic

Predstava „Tartif“ u režiji Igora Vuka Torbice i izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta, koja je uvrštena pa skinuta sa repertoara smederevskog festivala Teatar u tvrđavi, biće u glavnom programu ovogodišnjeg 53. Bitefa.

Umetnički tim ove manifestacije doneo je ovu odluku vodeći računa o posebnoj zastupljenosti domaćeg pozorišta, a sa ciljem da njegova „vidljivost bude najveća moguća i s posebnim akcentom na komunikaciju sa gostima festivala, stranim kuratorima i kritičarima“.

Molijerov „Tartif“ u režiji Igora Vuka Torbice je već, „gotovo jednoglasno, od strane domaće kritike proglašen pozorišnim događajem sezone, pa se sa nestrpljenjem očekuju i reakcije međunarodne kritičarske javnosti na 53. Bitefu“, poručuje umetnički tim ove manifestacije. „Uvrštavanjem predstave ‘Tartif’ u glavni program Bitefa, promoviše se domaće pozorište, ali i još jedan od važnih strateških ciljeva festivala. Radi se o promociji autora mlađe generacije u međunarodnim okvirima.

U prethodnim izdanjima, Bitefova publika je imala priliku da upozna zvezde u usponu, Ersana Mondtaga i Nadava Barneu. Ove godine se dogodilo da je mladi autor koga promovišemo ujedno i domaći autor“, navodi umetnički tim Bitefa, dodajući da će u najkraćem roku biti objavljena informacija i o drugoj srpskoj predstavi koja će se naći u glavnom programu festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari