Posle sedam godina obnove Pozorište "Bora Stanković" otvara se 21. oktobra 1Foto: Vojkan Ristić

Nova zgrada Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju biće svečano otvorena 21. oktobra posle više od sedam godina rekonstrukcije.

Ona je koštala 366 miliona dinara, od čega je 173 miliona iz državnog budžeta potrošeno za treću i najskuplju fazu opremanja zgrade ukupne površine 3.800 kvadratnih metara korisne površine.

Na svečanosti otvaranja rekonstruisane zgrade, sa novom pozorišnom salom od 250 mesta sa balkonom i svečanom ložom, ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda izvešće operu Petra Konjovića „Koštana“, dok će sutradan matični ansambl „povratak kući“ obeležiti premijerom „Nečiste krvi“ čiju dramatizaciju po Stankovićevom delu potpisuje Tijana Grumić, a režiju Jug Đorđević.

Interesantno je da nova sala vranjskog pozorišta uz sav komfor za glumce i modernu tehniku, uključujući i mogućnost filmskih projekcija, ne poseduje „školjku“ za orkestar pa će taj problem prilikom izvođenja „Koštane“ biti rešen uklanjanjem tri reda stolica iz partera.

Zgrada pozorišta u Vranju izgorela je u podmetnutom požaru u julu 2012. godine i od tada je ansambl ovog profesionalnog teatra svoje predstave igrao u neadekvatnom prostoru Doma Vojske. U proteklih sedam sezona pozorište je na repertoaru imalo po četiri premijere, a zabeležena su i dva nastupa u zvaničnoj selekciji Sterijinog pozorja sa predstavama „Ruža uvela“ reditelja Milana Neškovića i „Kepler 452B“ Juga Đorđevića. Predstava „Ruža uvela“ je bila apsolutni pobednik JoakimInterfesta osvojivši šest nagrada 2015. godine.

Ostvarenje „Tri sestre“ nagrađeno je na festivalu u Lipecku (Rusija). Zvanično, vranjski ansambl dobio je u poslednjih sedam godina više nagrada nego od kada je dobio status profesionalnog pozorišta 1997. godine. Početak rada u novoj zgradi pozorišta biće obeležen 39. Borinim pozorišnim danima koji će i ove godine biti revijalnog karaktera, uz izvođenje pet predstava srpskih pozorišta koje su obeležile prethodne pozorišne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari