Sedma, i završna Hari Poter knjiga postala je najprodavanije delo u istoriji književnosti Velike Britanije, pošto je za prva 24 sata prodato više od dva i po miliona primeraka. Tačnije, prvog dana prodaje u britanskim knjižarama fanovi su kupili 2.652.656 kopija knjige „Harry Potter and the Deathly Hallows“.

Sedma, i završna Hari Poter knjiga postala je najprodavanije delo u istoriji književnosti Velike Britanije, pošto je za prva 24 sata prodato više od dva i po miliona primeraka. Tačnije, prvog dana prodaje u britanskim knjižarama fanovi su kupili 2.652.656 kopija knjige „Harry Potter and the Deathly Hallows“. Iako je prvobitno najavljivano da će se prodati više od tri miliona, ipak je oboren rekord knjige „Hari Poter i Polukrvni princ“, koja je pre dve godine prodata u nešto više od dva miliona primeraka prvog dana.
Još ranije je objavljeno da je u SAD prodato fascinantnih 8.3 miliona kopija knjige u subotu – prvog dana. Time je lako nadmašen rezultat šestog Potera koji je prvog dana u Americi prodat u 6.9 miliona primeraka. Inače, histerija koja je zahvatila Ameriku za poslednjom knjigom o dečaku-čarobnjaku upoređuje se sa dolaskom Bitlsa u SAD. Jedan od američkih rekorda vezan je za Barnes & Noble koji su imali prodaju od 560.000 primeraka u prvom satu u svojim objektima, što znači da je kupovano 150 primeraka knjige u sekundi. Audio-knjiga s poslednjom pričom o Hariju Poteru prodata je u 225.000 primeraka tokom prva dva dana.

U Indiji zaplenjene piratizovane korice

Indijska policija zaplenila je stotine piratskih korica sedme knjige o Hariju Poteru. Policija je do njih došla posle racije u jednoj privatnoj štampariji u Bangaloru. Među koricama, osim Roulingove, bilo je i omota za dela Salmana Rušdija. Korice su trebalo da budu isporučena u Čenai, Mumbai i Kalkutu, a deo je izgleda bio namenjen i Sri Lanki. Piratizovane verzije popularnih knjiga česta su pojava u Indiji i one se otvoreno prodaju na ulicama i u knjižarama.

Iz izdavačke kuće Sholastik saznaje se da je posle prvog dana prodaje već krenulo da se razmišlja o povećanju tiraža – štampano je „samo“ 12 miliona primeraka. Podaci pokazuju da je samo u tri zemlje (SAD, Kanada i Velika Britanija), prodato više od 11 miliona knjiga. U ostalim zemljama su, takođe, zabeleženi odlični rezultati. Tako je u Nemačkoj za 24 sata prodato 398.271 primeraka engleskog izdanja sedme Hari Poter knjige.

Sedam od prvih deset na Amazon.com su HP knjige

U ponedeljak, treći dan zaredom, sedam od prvih deset najprodavanijih knjiga na Amazon.com su iz sveta Harija Potera – dva izdanja „Polukrvnog princa“ (tvrde i meke korice), kao i boks-set sa svih sedam knjiga, koji će se pojaviti tek u septembru. Još neverovatnije izgleda dečja Amazon lista – tamo je od 25 prvoplasiranih knjiga čak 22 Hari Poter dela, koja su zauzela i svih prvih osam mesa.

Kladioničari predviđaju još jednu knjigu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari