Milošu Loliću dodeljena Nagrada "Ljubomir Muci Draškić" - glumci svom reditelju 1Foto: Nebojša Babić

– Zahvaljujem se na časti, kakva je nagrada koja slavi Mucija. Ja sam bio njegov đak i moja klasa je poslednja kojoj je Muci predavao pozorišnu režiju. Ako se ne varam, ja sam čak i bio poslednja Mucijeva ocena pred odlazak u penziju – obratio se reditelj Miloš Lolić prisutnima u Ateljeu 212, gde mu danas dodeljena nagrada „Ljubomir Muci Draškić“ – glumci svom reditelju.

Žiri u sastavu: Svetlana Bojković, Gorica Popović i Tihomir Stanić, nagradio je Lolića za predstavu
„Kaspar“, po komadu Petera Handkea, a nagrda se sastoji od plakete sa likom Ljubomira Mucija Draškića, rad vajara Miroljuba Stamenkovića, unikatne diplome, rad slikara Ljube Milunovića i novčane nagrade.

– Bio sam srećan, i kada sam upisivao režiju, što ću biti na klasi. Odrastajući uz mamu glumicu od malih nogu sam u kući čuo za razna imena iz pozorišnog sveta, ali čini mi se da je prvo ime koje sam kao dete upamtio, po tom specifičnom nadimku, bilo Mucijevo. Hvala još jednom zato što se sada za mene zaokružuje nešto intimno, bitno – kazao je Lolić, u video obraćanju, a u njegovo ime nagrada je uručena upravnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamari Vučković i glumcu Miodragu Dragičeviću.

Glumica Svetlana Bojković je u obrazloženju žirija navela je da je Lolić, postavljajući na scenu predstavu „Kaspar“ Petera Handkea, uprkos antidramskom štivu, uspeo da ostvari izuzetno uzbudljivu predstavu intenzivnog unutarnjeg dramskog zbvanja.

– Igra glumaca, na čelu sa Miodragom Mišom Dragičevićem, scenografija Jasmine Holbus i muzika Nevene Glušice ostvaruju retko viđeno jedinstvo pozorišnog čina. Predstava u gledaocima otvara niz pitanja koja postavljamo sami sebi. Ko smo, šta je smisao našeg postojanja, šta je i kakva je naša međuljudska komunikacija, kakva je naša uloga u svukupnom životu ove naše planete. Na ta pitanja se ne može lako odgovoriti i zato ona u nama odjekuju posle gledanja predstave, kao i uvek kada je se sećamo – pojasnila je Bojković i dodala da je Miloš Lolić učino hrabar, duboko promišljen rediteljski postupak koji je stvorio sjajnu, nesvakidašnju predstavu i time osvežio i obogatio beogradski pozorišni život.

Lolić je kao drugi razlog zbog koga mu ova nagrada znači naveo to što je glumci dodeljuju reditelju.

– Nagradu dobijam upravo za režiju predstave Kaspar, gde smo moji glumci i ja bili pred zahtevnim zadatkom da iznađemo specifičan izraz koji ne pripada ni jednoj drugoj predstavi ni tekstu. Koji se tiče ovog sada i ovde. Ono na šta sam posebno ponosan je što su svi moji glumci, na čelu sa magičnim Miodragom Dragičevićem, uspeli da čak i prevaziđu ono što je i sam tekst u osnovi nudio – konstatovao je reditelj i dodao da su svi sektori JDP-a dali sve od sebe da u jako teškim pandemijskim uslovima dosegnu visoki profesionalni nivo, kakav je viđen po Nemačkoj ili Austriji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari