Posveta jednom od najvećih i najvoljenijih pesnika: Predstava "Gospodin Šantić" večeras na Letnjoj sceni Pozorišta "Portal" 1Foto promo Fakultet savremenih umetnosti

U godini u kojoj obeležavamo vek od smrti Alekse Šantića (1868-1924), okupljeni na “Čajanci u pet”, pričamo priču o životu jednog od najvećih srpskih pesnika, otkrivajući njegovu bolom izatkanu sudbinu i potvrđujući istinu da se verom u sebe i prinosećim žrtvama doseže do visina, kažu u najavi za predstavu „Gospodin Šantić” njeni autori.

Ova svojevrsna posveta pesniku koji je obeležio našu poeziju i kulturu, u izvođenju studenata četvrte godine glume na Fakultetu savremenih umetnosti, u klasi profesorke Vide Ognjenović, biće pred publikom večeras, u 19.30, na Letnjoj sceni Pozorišta „Portal“, na FSU (Svetozara Miletića 12).

Dramatizujući iz različitih pisanih izvora biografiju Alekse Šantića, ovaj poetsko-scenski prikaz osmislila je profesorka scenskog govora na FSU Biljana Đurović, u saradnji sa asistentom Nikolom Ugrinovićem. Kroz ovaj umetnički prikaz, studenti objedinjuju sve govorne veštine koje su savladali tokom osnovnih studija na predmetu scenski govor.

– U predstavi se prisećamo najznačajnijih stihova Alekse Šantića, koji će ostati da sijaju poput dijamanta, sve dok traje pesnička reč. Osvetljujući njegov lik i delo, ovi mladi ljudi pokazuju da umeju da vrednuju kvalitet i sećanjem na jednog od najvoljenijih pesnika, otržu ga od zaborava, u nadi da će neka buduća pokolenja čuvati sećanje i na njih, pred kojima se tek otvara put sa Letnje pozornice FSU na daske koje život znače – kaže Biljana Đurović.

U predstavi igraju Aleksa Jovanović, Nebojša Pribićević, Lazar Tasić, Marina Pavlović, Helena Đurović, Ivana Radoman, Bojana Urošević, Anđela Trišić, Anja Dinić.

Junski program na Letnjoj sceni Pozorišta „Portal“ obuhvata širok spektar umetničkih izraza, a publika će, kako se ističe u najavi, moći da uživa u delima priznatih dramskih umetnika, kao i u izvođenjima scenskih igara koje su pripremili talentovani studenti.

Već 13. juna na programu je autorski projekat profesorke FSU Marine Bukvički „Proces i ishod u građenju lika“, a 20. juna su „Apsolutni početnici“, po tekstu Vladimira B. Popovića, u kojima nastupaju studenti treće godine glume u klasi profesora Irfana Mensura i asistenta Srđana Ivanovića.

Predstava „Iza Čehova“, tekst Novaka Puletića, u režiji docenta Janka Cekića, sa studentima treće godine glume u klasi profesora Branislava Lečića i Janka Cekića, zakazana je 25. juna. Dve večeri kasnije, 27. juna, je Zabavni program, u kojem učestvuju studenti prve godine glume u klasi profesora Slobodana Beštića i asistentkinje Nikoline Marinković.

– Letnja scena Studentskog Pozorišta „Portal“ osnovana je prošle godine, tokom maja, juna i septembra izvodimo ispitne predstave i ostale projekte naših studenata i profesora na osnovnim i master studijama glume – kaže profesor i Rukovodilac departmana dramskih umetnosti, reditelj Božidar Đurović.

– Predstave su otvorene, a ulaz je slobodan za studente drugih akademija, kao i za građane. Cilj nam je da naše darovite studente predstavimo pozorišnoj javnosti, i da igrajući već svoje prve uloge stiču pravo pozorišno iskustvo – ističe Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari