Nakon dve nedelje tokom kojih je u Beogradu nastupalo 12 svetskih kompanija, u nedelju, 16. aprila, predstavom „Far“ Vejna Mekgregora biće zatvoren osmi po redu Beogradski festival igre. Dan ranije, u Velikoj sali Sava centra nastupiće Geteborg balet iz Švedske, kompanija poznata po bogatoj produkciji.


„Posrtanje“ i „La la prostor“, dela su tri koreografa različitih generacija koje povezuje saradnja sa Holandskim baletom.

– Delo Johana Ingera, predstavlja stalnu potragu čoveka za mestom kojom pripada, i koji, nakon bezbroj metamorfoza, uvek dolazi na istu tačku odakle je i počeo, rekao je Johanez Ohman, direktor Geteborg baleta, o prvom komadu „Posrtanje“ na konferenciji za novinare povodom njihovog nastupa na Beogradskom festivalu igre.

Tema komada, stalno prilagođavanje i potraga za nekom vrstom pripadanja, inspirisana je životom i kompleksnom ličnošću koreografa Pera Džonsona. Nastavak večeri upotpuniće plesna predstava nastala iz saradnje koreografa Medija Valerskog i Aleksandra Ekmana, čije je delo „Kaktusi“ beogradska publika imala priliku da pogleda pre nekoliko dana u izvođenju Holandskog plesnog teatar.

– U drugom komadu, igrači su u potrazi za La la prostorom, koji se može pronaći ako eliminišemo funkcije levu hemisferu mozga, čime brišemo prošlost i ne obaziremo se na budućnost, rekao je Ohman.

Kompanija Vejna Mekgregora, koja je po drugi put u Beogradu, ove godine će dva puta zatvori festival. Naime, dva dana nakon izvođenja u Operi Madlenianum, kada će se za beogradsku publiku završiti festival, Novosađani će biti u prilici da istu pogledaju u Srpskom narodnom pozorištu.

U koprodukciji komada, koji je nastao 2010. godine, učestvovao je i Beogradski festival igre, a nakon dva izvođenja u Srbiji, predstava će otpočeti svoj život na turneji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari