Pouke za zemlje sa "Balkanske rute" 1

Izdavačka kuća Clio predstavila je danas 29. naslov iz svoje Biblioteke Imago – knjigu „Imigranti i izbeglice“ Vamika D. Volkana, svetski poznatog počasnog profesora psihijatrije na Univerzitetu Virdžinija, čiji je dolazak u Beograd najavljen tokom 63. Međunarodnog sajma knjiga, od 21. do 25. oktobra.

Profesor Volkan bi tokom posete Beogradu, osim gostovanja na Sajmu knjiga trebalo da održi predavanja u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Institutu za mentalno zdravlje i na Fakultetu političkih nauka.

„U ovoj knjizi ispitivana su neka zajednička psihološka putovanja koja doživljavaju izbjeglice i azilanti. Takođe istražuju se različiti psihološki odgovori domaćeg stanovništva na pridošlice. Srbija, s obzirom da pripada području takozvane „Balkanske rute“ izbeglica koje pokušavaju da uđu u srednju Evropu, ima svoju ulogu u nošenju sa problemima sa kojima se oni sreću na tom putu“, poručuje profesor Volkan u predgovoru srpskog izdanja knjige „Imigranti i izbeglice“, koju je sa engleskog prevela Indira Funduk.

Tamara Džamonja Injatović, urednica Biblioteke „Imago“, kaže da je ova Volkanova knjiga „odgovor na izbegličku krizu, iako je sada priliv izbeglica sa Bliskog istoka na Zapad manji, ali se duže zadržavaju“. Knjiga je, kako je naglasila, „korisna za stručnjake praktičare koji na terenu rade sa izbeglicama, ali je napisana tako da je razumljiva svima, iako polazi iz psihoanalitičarske perspektive“. U prilog aktuelnosti Volkanove knjige, ona je navela da je reč o „temi koja se provlači kroz istoriju, a kod nas je bila veoma značajna prethodnih decenija“.

– Moja želja bila je Biblioteka „Imago“ jednom godišnje objavi delo važnog autora iz oblasti psihoanalize. Ovom knjigom ta ideja se privodi kraju. Profesor Vamik D. Volkan je poslednji naučnik u ovoj oblasti u međunarodnim okvirima koji zaslužuje sabrana dela. Decenijama se bavio kliničkom psihologijom, a onda se zbog situacije na Kipru, u čijem je turskom delu rođen, uključio u rad novo osnovanog odeljenja za međunarodne odnose Američkog lekarskog društva, gde se bavio psihoanalizom uzroka rata i viševekovnih sukoba. On je na Univerzitetu Virdžinija osnovao institut koji se bavi ovim temama – rekao je Aleksandar Dimitrijević, kog je Tamara Džamonja Ignjatović nedavno zamenila na čelu Uređivačkog odbora „Imaga“.

On je lično sarađivao sa profesorom Volkanom na objavljivanju knjige „Imigranti i izbeglice“, za koju je rekao da „može pomoći i ljudima van struke da bolje shvate emocionalno iskustvo izbeglica“.

„Tokom svoje izuzetno bogate karijere, Vamik Volkan se sretao i razgovarao sa političkim liderima, izbeglicama, traumatizovanim grupama, porodicama, intelektualcima, kao i običnim građanima širom sveta. Tako je prikupio bogate, duboko lične informacije o našem kolektivnom poniranju u iracionalno, sa fokusom na dinamiku velikih grupa i nesvesnim korenima etničkih identiteta u konfliktu. U ovoj knjizi on povezuje svoje lično iskustvo kao imigranta, informacije iz psihoanalitičke prakse sa drugim imigrantima, kao i svoje kliničke studije imigrantskih porodica, dece i odraslih. Volkan poseduje duboko razumevanje gubitka, tugovanja i načina kako se trauma, duboko ugrađena u imigrantskom iskustvu, prenosi na sledeću generaciju. Knjiga predstavlja živu, evokativnu sliku imigracije i iracionalne, razvojne izvore predrasuda“, ocenio je u recenziji ove knjige Edvard Šapiro, profesor psihijatrije u Centru za studije dece na Univerzitetu Jejl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari