Međunarodna gitarska fešta, Guitar Art Festival, počinje 12. i traje do 17. marta na već tradicionalnim lokacijama u Beogradu: Atrijumu Narodnog muzeja, na Kolarcu i u Sava centru. Ovogodišnji GAF posvećen je pedesetogodišnjici od izdavanja prvog LP čuvenih Bitlsa.

– Odlučili smo da koncept ovog festivala bude modularnost, odnosno povratak na osnovne elemente i nove mogućnosti stvaranja, a to znači i povratak na gitaru. Bitlsi pre svega imaju značaj za mene lično jer da nije bilo njih ne bi bilo ni GAF-a, ja se ne bih interesovao za Akademiju… Već prvi dan biće posvećen njima u Domu sindikata, gde će domaćin biti Bestbeat, jedan od najboljih tribjut bendova, a nastupaće Ana Sofrenović, Neno Belan, Bisera Veletalnić, Kiki Lesendrić, Bata Kovač, Dado Topić, Kostas Kociolis i Gudački orkestar „Dušan Skovran“, Vlatko Stefanovski i Vasil Hadžimanov, Dejan Cukić i Aleksandra Kovač – najavio je direktor festivala Boško Radojković dodavši da je uz Bitlse, najvažniji gost festivala flamenko, ali i džez diva Konča Buika.

– Njen prvi koncert pred beogradskom publikom je 16. marta u Sava centru. Španska pevačica nastupiće u pratnji klavira, perkusija i gitare – kazao je Radojković.

Karakteristika GAF-a je i naručivanje kompozicija od učesnika, pa će tako ove godine u saradnji sa Jugokoncertom premijerno biti izvedena kompozicija Nikole Starčevića iz Balkan Strigs Tria.

GAF osim nastupa trenutno najtraženijih muzičara, ima takmičarsku tradiciju, te se ove godine prijavilo oko 200 učesnika. Tu su i radionice, kao i vizuelni deo programa.

Cene karata biće od 600 do 800 dinara za koncerte u Atrijumu, oko 1200 za Kolarac i 1800 do 3200 dinara za Sava centar.

Beatles memorabilia

Manifestacija The Beatles on biće sastavni deo programa ovogodišnjeg GAF-a. Pedesetogodišnjica ovog benda biće obeležena izložbama, filmskim projekcijama, tribinama i velikim koncertom 12. marta u Domu sindikata. Nakon ovoga sledi prava igranka sa autentičnom muzikom tog vremena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari