Povratak u budućnost: Kako će izgledati Beograd 2041. (VIDEO) 1Foto: Screenshot/ YT Ministarstvo prostora

Kolektiv Ministarstvo prostora sinoć je u Kulturnom centru Grad predstavio film „Beograd 2041: Povratak u budućnost“, reditelja Vladimira Milovanovića. Povod filma je izrada Generalnog urbanističkog plana Beograda za period od 2021. do 2041. godine.

Kratkometražni film nastao je kao zamisao Ministarstva prostora, kolektiva osnovanog 2011. godine sa željom da doprinese demokratskom i pravednom razvoju gradova.

Jedan je od segmenata njihovog projekta Beograd 2041, podstaknutog izradom Generalnog urbanističkog plana za naš glavni grad, i to za period 2021 – 2041. Iako je ovaj plan od izuzetnog značaja za svakog građanina i građanku Beograda i utiče na kvalitet svakodnevnog života – niko od nas se ne pita kada je u pitanju njegova izrada.

„Gde ćemo živeti za dvadeset godina, ukoliko i dalje samo želja za profitom bude oblikovala naš grad, a ne želje i potrebe svih onih koji u njemu žive?“, pitaju se članovi Ministarstva.

Pre samog emitovanja, direktorka kolektiva, arhitektkinja Iva Čukić, pozvala je prisutne da reaguju na objavljivanje GUP-a koje se očekuje kroz par dana. Svi zainteresovani su na licu mesta mogli da sastave pisma sa primedbama koja su naknadno poslata na adresu Gradskog sekretarijata.

U kakvom gradu želimo da živimo? Kako se odnosimo spram narastajućih problema? Činimo li nešto da Beograd bude bolje mesto za život? Samo su neka od pitanja na koja je film nastojao da pronađe odgovore. Pokrio je pet tema važnih za budućnost – zagađenje vazduha, zelena infrastruktura, klimatske promene, saobraćaj i problem stanovanja.

„Kada sam počinjao da radim film, u glavi mi je bila ta neka distopijska slika Beograda. Ali onda sam shvatio da mi već živimo u distopiji.“, kazao je autor filma Vladimir Milovanović.

„Beograd 2041: Povratak u budućnost“ prepliće arhivske snimke iz filma „Beograd u 21. veku“ RTS-a i emisije Marka žvaka sa stavovima aktivista, urbanista i arhitekata koji se trenutno bave istim problemima.

„Film je svojevrstan dijalog prošlosti i budućnosti grada“, dodao je Milovanović.

Propraćen muzikom benda Artan Lili, Danijela Kovača i Borisa Mladenovića, film poziva na akciju, poentira na urbanističke i ekološke probleme ali i podseća da u formiranju budućnosti jednog grada, treba da učestvuju upravo stanovnici koji se u njemu bude, vole ga i žele da u njemu ostanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari