Poznat hrvatski kandidat za Oskara: Reč je o filmu o naučnici u ličnoj krizi 1Detalj iz filma "Tragovi"; Fest Promo 2023

Komisija za izbor filma odlučila je da će film “Tragovi” rediteljke Dubravke Turić produkcijske kuće Kinorama i producentkinje Ankice Jurić Tilić biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oskar Američke akademije filmske umetnosti i nauke, piše Jutarnji list.

Film “Tragovi” je dugometražni igrani prvenac Dubravke Turić koji je svetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Nakon toga, film je prikazan na niz evropskih i svetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valensiji (Mostra de València), na FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari.

Takođe, dosad je osvojio brojna priznanja: Nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu evropskog filma, Nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, Nagrade za Najbolji strani film, Posebno priznanje za najbolju režiju te Posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom Festivalu Unrestricted; tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu – za montažu, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup te mnoge druge nagrade.

Kandidata je službeno proglasila Ksenija Marinković, predsednica Hrvatskog društva filmskih radnika.

Velika je čast biti odabran kao hrvatski predstavnik za nagradu Oskar. Film je već bio u bioskopskoj distribuciji u Hrvatskoj, a na samom početku prikazan je na dva A filmska festivala – u Varšavi i Tallinu, nakon čega je usledio bogat festivalski život sa puno nagrada, izjavila je Dubravka Turić.

Direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra Chris Marcich čestitao je ekipi te se obavezao da će se Hrvatski audiovizuelni centar maksimalno potruditi promovisati film svim raspoloživim resursima.

“Tragovi” prate naučnicu Anu (tumači je Marija Škaričić koja se, kao poslednja članica nekada brojne porodice, suočava s ličnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njenim osećajem izgubljenosti.

Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postaće joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

Uz režiju, Dubravka Turić – zajedno s Danijelom Žeželjem – potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarka maske Snježana Gorup, kompozitor Jonas Jurkūnas, a dizajnerka zvuka Dubravka Premar.

Komisija je ove godine odlučivala između četiri prijavljena filma: “Cvrčak i mravica” reditelja Luke Rukavine, “Garbura” reditelja Josipa Žuvana, “Pelikan” reditelja Filipa Herakovića te “Tragovi” rediteljike Dubravke Turić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari