Poznata bosanska rediteljka se našla u ekipi nove post - apokaliptične HBO serije 1foto: HBO Max

Dugoočekivana serija „Last of us“ konačno izlazi pred publiku 16. januara, a među zvezdanom ekipom glumaca, ali i zanimljivih reditelja koji su režirali epizode našla se i bosanska autorka Jasmila Žbanić.

Poznata bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić, autorica nagrađivanih filmova „Grbavica“ i „Quo Vadis, Aida“, režirala je jednu od epizoda očekivane serije koja prati krijumčara i tinejdžeerku koji jure za lekom protiv stravične bolesti koja ljude pretvara u agresivne zombije. Serija se temelji na poznatoj video igri koja uskoro stiže na HBO. Na svom Instagram profilu rediteljka je napisala „Bilo je veliko zadovoljstvo režirati jednu epizodu serije s ovim sjajnim ljudima“.

Radnja HBO-ove drame smeštena je u post-apokaliptični SAD i prati potragu krijumčara Džoela (Pedro Pascal) i tinejdžerke Eli (Bella Ramsey) za lekom protiv stravične gljivice koja ljude pretvara u agresivne zombije. Kreg Mazin, tvorac nagrađene HBO-ove miniserije „Černobil“, koja se oslanja na stvarnu katastrofu, ovoga puta donosi priču o putovanju dvoje neočekivanih suputnika – muškarca koji pokušava živeti s tugom zbog smrti ćerke, te mlade devojke koja je preživela napad jednog od zaraženih – u vreme potpunog društvenog kolapsa.

Osim Žbanić, u stvaranju ove surove, ali i ljudske priče, Mazinu su se pridružili i iranski redatelj Ali Abasi (njegov film „Sveti pauk“smo gledali na prošlogodišnjem Festivalu autorskog filma), redatelj Džeremi Veb, koji je radio na serijama „Masters of Sex“ i „The Umbrella Academy“, britanski redatelj Piter Hoar čiji rad takođe uključuje seriju „The Umbrella Academy“, ali i „Daredevil“ i „Doctor Who“, redateljiku filma „Elvis & Nixon“ Liza Džonson. Među ekipom reditelja se našao te tvorac originalne igre Nil Drukman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari