Poznate godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ za 2021. godinu 1Nagrade Kulturnog centra Vojvodine, Foto: Pap

Slikarka Gala Čaki, dr Gorana Raičević i književnici dr Zdenka Valent Belić i Đorđe Pisarev dobitnici su najvećih priznanja iz kulture koje dodeljuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“. Nagrade će im biti uručene u Svečanom holu Vlade AP Vojvodine u četvrtak, 2. decembra, u 18 časova.

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ dodeljuje Godišnje nagrade iz kulture u četiri kategorije, a Upravni odbor ove institucije je na današnjoj sednici verifikovao predloge odluka o ovogodišnjim laureatima od strane žirija.

Nagradu „Iskre kulture“ koja se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina, dobija Gala Čaki, likovna umetnica, koja je u jednoj godini završila studije na dva master programa na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i tako postala prvi student koji je to ostvario na polju likovnog stvaralaštva u Vojvodini, a u međuvremenu je završila i doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Zahvaljujući izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 2011. godine, Gala Čaki je postala dobitnik stipendije Ruth Katzman, fondacije iz Njujorka, koja u jednoj godini daruje samo dve stipendije najtalentovanijim stvaraocima.

Potom su usledile stipendije u Indiji i Finskoj. Njena umetnička dela nagrađena su u Kataru i Abu Dabiju od strane tamošnjih Ministarstava kulture.

Jedna od najvažnijih njenih izložbi je svakako na svetskom bijenalu umetnosti u Pekingu, gde je Gala sa samo dvadeset i pet godina predstavljala Srbiju u Narodnom muzeju u Pekingu.

Medalju kulture za multikulturalnost i interkulturalnost dobija književnica dr Zdenka Valent Belić, koja je glavna i odgovorna urednica časopisa Nový život, književni i sudski prevodilac, profesorka slovačkog jezika i književnosti i bibliotekarka.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da ona “ decenijama istrajno radi na povezivanju ljudi i kultura, ono što je u osnovi ljudske potrebe za kulturnim i duhovnim uzdizanjem, srž interkulturalnosti i multikulturalnosti kako u Novom Sadu u kojem živi, tako i u Vojvodini, Srbiji, regionu i Evropi“.

Dr Zdenka Valent Belić je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirala na Katedri estetike Univerziteta Komenskog u Bratislavi.

Više od dvadeset godina se bavi književnim prevođenjem i prevela je više od pedeset značajnih dela, većinom slovačkih proznih klasika na srpski jezik i veliki broj istaknutih srpskih pesnika na slovački jezik, kao i stotine prevoda u periodici, srpskoj i slovačkoj, u Srbiji i Slovačkoj.

“Veoma sam zahvalna žiriju i upravi Kulturnog centra „Miloš Crnjanski“ za ovo izuzetno priznanje. Postojati i delovati na međi između dve kulture  – u mom slučaju slovačke i srpske – znači biti u dvojnoj poziciji, biti unutar a ujedno van oba kulturna konteksta, uvek stajati na granici i nigde ne biti u potpunosti vidljiv. To mesto  i takav rad nisu bezbolni, ali ujedno je sve to zajedno jako inspirativno. Prihvatam ovu nagradu punog srca i priznanje posvećujem prevodilačkoj profesiji – svim mojim kolegama i koleginicama. Prevodioci su nasušni deo svake kulture i liče na mitska bića – lučonoše, koji nose baklju misli i spoznaje. Prenose i produžavaju plamen od jednog do drugog doma, od jedne do druge kulture”, izjavila je za Danas, povodom nagrade, dr Zdenka Valent Belić.

Njene zbirke poezije objavljivane su na slovačkom, engleskom i srpskom jeziku, objavila je i knjigu za decu, zbirke eseja, kao i knjigu razgovora „Imigranti u Vavilonskoj kuli“, o identitetu, koji su prethodno objavljivani u mesečniku Nový život, pod nazivom Novi život i identitet.

Dr Gorana Raičević laureatkinja je Medalje kulture za očuvanje kulturnog nasleđa. Ona je autor više od 130 naučnih radova i osam monografija. Kao redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Odseka za srpsku književnost, dala je izuzetan doprinos izučavanju dela Miloša Crnjanskog a kruna njenog dvodecenijskog istraživanja poetike Miloša Crnjanskog je njena monografska studija Agon i melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog, koju je objavila Akademska knjiga.

U svom naučom radu bavi se poetikom Ive Andrića, a u njenom naučnom opusu nalaze se radovi o Veljku Petroviću, Lazi Kostiću, Branku Radičeviću, Aleksandru Tišmi, Isidori Sekulić, Milanu Kašaninu, Đuri Jakšiću, Sretenu Mariću, Radomiru Konstantinoviću.

Urednica je celokupnih dela Aleksandra Tišme, takođe u izdanju Akademske knjige.

Medalja kulture za životno delo tj. za ukupno stvaralaštvo/rad pripada književniku Đorđu Pisarevu. U obrazloženju se, između ostalog, navodi da su “njegove knjige, kako je utvrdila književna kritika, neka vrsta mape skrivalice, koja je kadra da izdrži čikanja najprobranijeg dela čitalaštva, te da one, u korenu, menjaju sastav i smisao stvarnosti, i mogu se razumevati kao vešto usaglašen spoj mašte, faktografije i citata.”

Laureatima će nagrade biti uručene sledeće sedmice, a pored novčanog iznosa, dobijaju, za „Iskre kulture“ istoimenu skulpturu koja je rad akademskog vajara Mladena Marinkova, a tri medalje su rad akademskog vajara Aleksandra Adžića.

Dr Gorana Raičević: Višedecenijski rad nije više stvar samo ličnog zadovoljstva

 “Osećam radost i uzbuđenje. Zahvaljujem žiriju koji je ocenio da sam dostojna ovog priznanja. Posebno mi znači to što je predlog za nagradu došao od  Akademske knjige i njene direktorke Bore Babić, zahvaljujući čijem je ogromnom trudu ove godine objavljena moja studija Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog. Poziv profesora srpske književnosti  doživljavam kao dar po sebi, jer govoriti i pisati o našim pesnicima i piscima znači svakodnevno se susretati sa onim što je najbolje u jednom jeziku i jednom narodu.  Medalju doživljavam kao svedočanstvo o tome da višedecenijski rad nije više stvar samo ličnog zadovoljstva. Rečeno je davno da jedina granica ličnoj slobodi treba da bude dobrobit zajednice u kojoj se živi i stvara. Iza ove nagrade stoje i Jaša Ignjatović i Branko Radičević i Laza Kostić, Isidora Sekulić, Veljko Petrović, Aleksandar Tišma i mnogi drugi, ali pre svih Miloš Crnjanski, čiji lelujavi lik, trudom mnogih pojedinaca, ali i institucija poput Kulturnog centra Vojvodine,  sa svakim novim čitaocem postaje sve stvarniji i življi. Ako je u tome samo mali deo moje zasluge, sav taj trud nije bio uzaludan”, za list Danas izjavila je dr Gorana Raičević, dobitnica Medalje za očuvanje kulturnog nasleđa.

Đorđe Pisarev: “Nema predaje, ima samo snova”

“Naravno, iznenađen, jer pisac, grabeći hitro da ispiše svoje snove, zapravo smetne s uma da to, što on u svojoj samotnoj sobici prebacuje preko jednog ramena, pa onda iznova uzima s drugog i urezuje na hartiju,  deli i sa drugima, a pogotovo zbog njih. Ne razmišljajući previše o tome da li je žiri, dodeljujući ovu nagradu stavio akcenat na Život ili na Delo, nagradu doživljavam kao priznanje koje će pospešiti, a ne okončati moj budući spisateljski rad. Dakle, nema predaje, ima samo snova!”, izjavio je za list Danas Pisarev povodom vesti da je laureat Medalje kulture za životno delo, tj. za ukupno stvaralaštvo/rad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari