U Centru za kulturu – Mladenovac, u okviru festivala Teatar u jednom dejstvu, u petak je prikazana treća predstava iz selekcije Željka Hubača koja konkuriše za nagradu za najbolju predstavu o kojoj će odlučivati žiri u sastavu: Vladimir Stamenković (predsednik), Đurđija Cvetić i Vladimir Arsić.

U pitanju je predstava „Čarobnjak“, somborskog Narodnog pozorišta, koja je na proteklom Sterijinom pozorju osvojila čak četiri nagrade: nagradu za originalni dramski tekst koja je pripala piscu Fedoru Šiliju, nagradu za režiju (Boris Liješević), nagradu za najbolju mušku ulogu (Saša Torlaković za ulogu Tomasa Mana) i nagradu za najboljeg mladog glumca (Marko Marković za uloge Hansa Geringera i Mihaila Mana). Rađeno po motivima dela poznatog pisca, a s obiljem biografskih fakata iz života samog Tomasa Mana, ovo delo donelo je publici pravu pozorišnu iluziju. Od same rediteljske postavke, pa preko podele u kojoj svaki glumac igra po nekoliko likova, ova predstava podsetila je na važnost pozorišne čarolije. Uključujući i publiku da sama učestvuje u pojedinim delovima, ponuđen je jedan moguć pogled na položaj umetnika u svetu u kom postoji i rivalstvo, Tomasovo sa bratom Hajnrihom (Radoje Čupić), i potreba da se društveno i bračno predstavi imperativom kroz odnos sa ženom Katjom (Tatjana Šanta Torlaković) i sinom Mihailom, ali i svet u kome se sasvim očekivano pojavljuje i veliki Gete (Svetozar Cvetković).

Sledećeg dana festivala Jugoslovensko dramsko pozorište odigralo je predstavu „Zločin i kazna“ u režiji Ane Tomović. Među klupama, koje mogu biti i sudnica, i park i crkva, kretala se energija likova, svedenih u pokretu, a u kompleksnosti emocije, pokušavajući da ponudi odgovor ili samo pokrene na razmišljanje o temama kazne, krivice, zločina… U pozorišnoj adaptaciji Andžeja Vajde istoimenog dela Dostojevskog, pred mladenovačkom publikom igrali su: Nikola Rakočević, Ljubomir Bandović, Milena Živanović, Aleksandar Radojičić, Uroš Jakovljević, Dubravko Jovanović, Slobodan Tešić i Goran Šušljik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari