Pozorišni osvrt na nastanak i raspad Jugoslavije 1Tri zime Foto: Radovan Baja Vujović

Predstava „Tri zime“, po tekstu Tene Štivičić, u režiji Jasne Đuričić, koju su, treće večeri 26.Jugoslovenskog festivala „Bez preveda“ u Užicu, igrali studenti glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, okupljeni u pozorište Promena, dirnula je užičku publiku koja je igru mladih glumaca ocenila, za sada, najvišm ocenom – 4,82.

Troipočasovni komad koji, kroz sudbine žena četiri generacije jedne zagrebačke porodice, podseća na nastanak Jugoslavije 1918. godine i početak njenog raspada 1991. godine, gledaoci su pozdravili burnim i dugotrajnim aplauzom.

Jasna Đurićić je objasnila da je bila iznenađena odlukom studenata da za diplomsku predstavu izaberu tekst Tene Štivičić.

„Dala sam im tekst, neverujući da će ih zainteresovati. Bila sam potpuno šokirana kada su studenti izabrali taj tekst, jer on tretira period od osnivanja Jugoslavije do devedesetih godina. Nisam mislila da to mlade ljude može zanimati, ali su me razuverili, na moju veliku sreću. Ako ne budemo stalno tragali za odgovorima na to kako smo stigli do ovog trenutka, neće valjati. Ovi mladi ljudi su me podigli, uradili predstavu na pravi način“, navela je Jasna Đuričić.

Ksenija Mitrović, mlada glumica, kaže da joj je bilo inspirativno to što u komadu ima mnogo ženskih likova, ali i to što njena generacija „misli da zna nešto o Jugoslaviji, a zapravo ne zna ništa“.

„Hteli smo da saznamo šta se sve krije u našoj istoriji i zašto je to bitno za nas“, kazala je Mitrović.

„Zaprepastila sam se koliko toga ne znam o svojoj istoriji“, reči su, takođe, mlade glumice Staše Blečić. I drugi akteri su govorili o tome da im je taj komad odškrinuo „vrata“ istorije nekadašnje zajedničke države.

„Ja sam u predstavi Marko i pred skoro svako igranje kažem sebi da neki Marko sedi u publici ili je tu negde, blizu nas. Moj otac je bio deo tog užasa i, u ime svakog Marka, dajem sve od sebe u svojoj ulozi“, rekao je mladi glumac Miloš Lazić.

Za zagrebački govor u predstavi, Vanja Kovačević je kazala da su ga ona i njene kolege savladali uz pomoć profesorke Jasne Đuričić i drugih profesora, ali da su i sami istraživali i slušali hrvatski jezik.

Festival se nastavlja večeras, kada će glumci CNP iz Podgorice igrati „Đokondu“, (Viktor Lodato/Dušanka Belada).

 

Promocija knjiga

U okviru pratećeg programa, u Narodnoj biblioteci Užice, od 18 časova, održaće se promocija knjiga „Put do pozorišta“, Nebojše Bradića, i „Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta“, Patrisa Pavisa. O knjigama će goviriti Nebojša Bradić, Zoran Hamović, Marina Mađarev i Nikša Barlov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari