Pozorište će opstati dok je jedan čovek u publici i isto toliko na sceni: Otvoren 19. Joakimfest 1Foto: Foto: Festival „Ćirilicom” Budva

 

Pod sloganom „(O) čemu (priča) pozorište ?” sinoć je u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru otvoren 19. Joakimfest, međunarodni pozorišni festival na kome u takmičarskom delu festivala od 9. do 14. oktobra u izboru selaktora Miloša Latinovića, književnika učestvuju predstave iz Kazahstana, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Međunarodni pozorišni festival Joakimfest je festival savremenog, modernog, estetski, tematski i poetički referentnog pozorišta, koji izborom predstava nastoji da bude vidljiv ne samo u lokalnoj zajednici nego i u širem regionu.

Joakimfest slavi i neguje estetski sofisticirano, društveno odgovorno, subverzivno i emancipatorsko pozorište koje se hvata u koštac s gorućim problemima i fenomenima vremena i sveta u kojem živimo, istakla je na otvaranju festivala Milica Majstorović, glumica KST.

– Mi smo se srodili sa ovim daskama, zvucima i mirisima, sa posebnim ljudima koji već 189 godina čine ovom mesto posebnim. Veoma se radujem festivalu kao deo publike. Danas otvaramo vrata kreativnosti, ali i kritičkog promišljanja. Neka ovaj festival bude poziv na introspekciju, neka nas inspiriše da postavljamo pitanja i tražimo odgovore, a najvažnije – neka nas podstakne da se povežemo, kako sa umetnicima, tako i jedni sa drugima, istakla je Ana Petrović Jelić, članica gradskog veća za kultru.

Po njenim rečima – mi se radujemo…

– A vi glumice i glumci se pripremite. Dobri smo domaćini, ali smo vrlo precizni kritičari. Dobrodošli na naš festival, dobro došle dobre predstave, živela radost koja nam zadovoljava želju za novim osećajem pripadnosti nečemu što se zove magija pozorišta, naglasila je Ana Petrović Jelić, dodavši da se u Kragujevcu ne cene „laka štiva i loši glumci” i pozdravila sve prisutne sa „srećno glumice i glumci, srećno publiko”.

Festival je zvanično otvorio Miloš Latinović, selektor 19. Joakimfesta.

– Sve predstave na repertoaru Joakimfesta 2024. govore glasno, bez stida, bez straha, pričaju priču – ponekad mučnu i tužnu, gorku i ironičnu, opterećenu tradicijom, kojom nas podsećaju ali nas i drže budnim, spremnim – u ovom svetu čije nam tlo izmiče pod nogama, rekao je Latinović, po kome je od večeras Kragujevac svojevrsna prestonica kulture a pozorište će sigirno o(p)stati do god je i jedna osoba u njegovoj publici kao i na sceni.

Međunarodni pozorišni festival 19.Joakimfest otvoren je kragujevačkom premijerom predstave premijerom predstave „Jelena Anžujska”, po tekstu Jelene Kajgo, u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Predstava je koprodukcija Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Festivala „Ćirilicom”, Budva, Narodne biblioteka Budva i udruženja „Kultura sada”, Beograd.

Ove, kao i predhodne godine na JF biće dodeljene tri nagrade. Gran pri „Joakim Vujić” za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu grada Kragujevca dodeljuje stručni žiri koji čine Aleksandar Milosavljević, teatrolog, pozorišni kritičar i dramaturg, Ivana Vujić, reditelj i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Miroljub Mijatović, glumac, teatrolog i direktor Narodnog pozorišta u Zenici.

Pozorište će opstati dok je jedan čovek u publici i isto toliko na sceni: Otvoren 19. Joakimfest 4
Foto: Foto: Festival „Ćirilicom” Budva

Treću nagradu – nagradu publike za najbolju predstavu festivala dodeliće takođe tročlani žiri u sastavu: Lela Vujošević, sociološkinja, Svetlana Srećković, medicinska sestra i Ilija Obrić, diplomirani pravnik.

Danas, prvog dana takmičarskog dela festivala na repertoaru 19.Joakimfesta je predstava „Gidionov čvor” Beogradskog dramskog pozorišta po tekstu Džona Adamsa u režiji Jane Maričić.

U okviru pratećeg programa 19. Joakimfesta od 18 sati na Maloj sceni KST- održaće se promocija knjige Milovana Mraćevića „Uspomena na ’Crvenu zastavu’ i druge drame”.

Domaćin i organizator Festivala je Knjaževsko-srpski teatar, a glavni pokrovitelji Grad Kragujevac i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari