Pozorište je tu da nas ujedini u empatiji: Predstava BDP „Gidionov čvor” na drugoj večeri Joakimfesta 1Foto: Dragan Šaponjić

 

Iako je publika na sceni kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra u kamernoj atmosferi ispratila predstavu „Gidionov čvor” Beogradskog dramskog pozorišta, njene akterke glumice Mirjana Karanović i Jana Milosavljević nagrađene su glasnim i dugotrajnim aplauzom.

Predstava „Gidionov čvor” BDP-a, po tekstu američke spisateljice Džone Adams u režiji Jane Maričić odigrana je sinoć na drugoj večeri 19. Joakimfesta, međunarodnog pozorišnog festivala u Kragujevcu.

Reč je o duodrami koja otvara važna pitanja školstva i cenzure u školama. Majka i nastavnica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, tri dana nakon jednog tragičnog događaja. U nadmetanju dve snažne ženske figure, one prebacuju odgovornost jedna na drugu, otvarajući paralelno i pitanje univerzalnosti bola i probleme odrastanja mladih danas, navedeno je u programu festivala.

„Ovaj dramski tekst, posredno kroz intenzivan dijalog, provlači i priču o životu dece u savremenim okolnostima, o uticaju roditelja, škole, društvenih mreža i interneta, o vršnjačkom nasilju, o krivici, bolu, o dečijoj kreativnosti i cenzuri političke korektnosti, o usamljenosti dece koja odrastaju prepuštena sama sebi”, kaže Jana Maričić svojoj rediteljskoj eksplikaciji.

– Pozorište nije dužno da direktno obrađuje aktuelne teme kojih svakako ima u novinama, ono je tu da nas ujedini u empatiji, da nam pomogne da o(p)stanemo u makar kakvim zajednicama, onda kada se dogode i tako neizrecive tragedije”, istakla je Jana Maričić, i intervjuu festivalskom biltenu.

Po njenim rečima njen prvi utisak je bio da kada za ovakav događaj saznate putem dramskog dela, odnosno pozorišta, prvo sto osetite je saosećanje.

– Pre svega sa žrtvom, ali onda i sa nesnađenom, nesavršenom okolinom, a tu pre svega mislim na porodicu. Za razliku od novinskih naslova i pompeznih vesti na društvenim mrežama, koje nas teraju da osuđujemo, da tražimo krivce, umetnost budi empatiju i guši svakog sudiju u nama. Dakle, najpre sam osetila tugu, zatim nežnost prema likovima, a onda i uzbuđenje zbog toga što ću režirati baš tu predstavu, rekal je ona u Biletnu JF.

Pre predstave „Gideinov čvor”, kojom je započeo takmičarski deo Joakifesta u kome će po izboru selektora festivala Miloša Latinovića, biti odigrano šest predstava iz Kazahstana, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije na Maloj sceni kragujevačkog Teatra održana je promocija knjige Milovana Mračevića „Uspomene na ’Crvenu zastavu i druge drame’” i izdanju UK „Koraci”.

Pozorište je tu da nas ujedini u empatiji: Predstava BDP „Gidionov čvor” na drugoj večeri Joakimfesta 4
https://www.danas.rs/kultura/o-cemu-prica-pozoriste-pocinje-19-jokaimfest/

Večeras, treće festivalske večeri od 20 sati na Velikoj sceni kragujevačkog pozorišta biće odigrana predstava „Atau-kere” Regionalnog dramskog pozorišta Karaganda iz Kazahstana po tekstu Oralhana Bokeja i režiji Ajdina Salabanova.

Od 18 sati u okviru pratećeg programa festivala odžaće se promocija monografije „Dani komedije – 50 godina borbe za smeh” autora Aleksandra Milosavljevića, pozorišnog kritičara, teatrologa i dramatuga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari