Praistorijski MetaHumen u Narodnom muzeju 1Foto: Goran Srdanov

Nakon svetske premijere u Paviljonu Republike Srbije na svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, praistorijski MetaHuman-a čovek, koji je živeo pre 10.000 godina u Lepenskom viru, od danas, pa narednih mesec dana može da se vidi u Narodnom muzeju u Beogradu.

Kako poručuju iz ove institucije, u pitanju  je inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara.

“Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i “oživljeno” uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.”

Potraga za informacijama o tome kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti. Odgovor na ovo pitanje sada je konačno ponudila grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović.

Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanija 3Lateral koja je deo Epic Games-a i Unreal Engine softvera, praistorijski čovek virtuleno i “oživeo”.

Tim je razvio u potpunosti  revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka i kreirao digitalni biokintetički model lica.

Naučnica prof. dr Sofija Stefanović, iz Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i kreativna ambasadorka nacionalne platforme Srbija stvara, po čijoj ideji je i realizovan projekat, objasnila je ovo  dostignuće:

„Koristili smo novu tehnologiju pod nazivom “Digitalni drevni ljudi”  koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica“.

Kompanija 3Lateral, deo Epic Games-a, učestvovala je u razvoju MetaHuman tehnologija koje su pomogle timu istraživača da se virtuelno oživi praistorijski čovek iz Lepenskog vira.

MetaHuman tehnologija je omogućila da se napravi digitalna replika njegovog izgleda: uz nalaze DNK i arheološke analize istraživačkog tima, procenjena je boja njegovih očiju, kose, i kože, kao i bore u skladu sa njegovom procenjenom starošću.

 Koristeći ovu tehnologiju, kako se navodi,  ne samo da se može videti kako je praistorijski čovek izgledao, već i kako se smejao ili zevao.

 Zahvaljujući Unreal Engine-u i uz pomoć rešenja za animaciju lica, omogućena  je i interakcija sa praistorijskim čovekom u realnom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari