Praktično iskustvo u snimanju kratkih filmova: FRKA 2024 - Filmska Radionica Kragujevac 1Foto: Ivana Jevrić

 

Od četvrtka, 1. avgusta, tradicionalno na Maloj sceni kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra počinje FRKA 2024 – 9. Filmska Radionica Kragujevac.

Organizatori pozivaju sve zaljubljenike u film da se pridruže devetoj po redu Filmskoj Radionici Kragujevac (FRKA 2024). Ova jedinstvena radionica nudi priliku da se učesnici upoznaju sa sedam ključnih oblasti filma i steknu praktično iskustvo u snimanju kratkih filmova.

Za prijavu na FRKU je potrebno poslati sledeće informacije: ime i prezime, godište, broj telefona i oblast interesovanja (scenario, režija, produkcija, kamera, montaža, zvuk, filmska kritika).

FRKA je filmska radionica koja se održava svake godine u Kragujevcu, pružajući učesnicima priliku da steknu teorijsko i praktično znanje iz različitih oblasti filmske industrije. Radionica okuplja mlade talente i entuzijaste, omogućujući im da kreiraju, snimaju i montiraju svoje kratke filmove.

Sva predavanja održavaju se na Maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra. Radionica traje 20 dana tokom avgusta, sa dnevnim predavanjima od 3 sata pre podne i 3 sata posle podne, uz rad na scenarijima, snimanju filmova, montaži i svečanom projekcijom.

Praktično iskustvo u snimanju kratkih filmova: FRKA 2024 - Filmska Radionica Kragujevac 2
Foto: Ivana Jevrić

Na početku radionice, učesnici će biti podeljeni u mini filmske ekipe prema oblastima interesovanja. Tokom trajanja radionice, timovi će, uz pomoć predavača, razvijati svoje scenarije, rešavati probleme, planirati snimanja, obezbeđivati lokacije, rekvizite i glumce.

Svaka ekipa ima 12 sati za snimanje filma i 12 sati za montažu snimljenog materijala. Pretposlednjeg dana radionice biće organizovana zatvorena projekcija filmova gde će učesnici moći da dobiju sugestije i kritike od svojih kolega.

Radionica se završava svečanom projekcijom na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra, gde će se svaka ekipa pokloniti publici i primiti sertifikate o uspešno završenoj radionici.

Predavači na ovogodišnjoj radionici su: montaža: Nataša Pantić (Montevideo, Bog te video; Ono kao ljubav; Žigosani u reketu…), režija: Kosta Đorđević (Ubice mog oca, Tajne vinove loze, Senke nad Balkanom…), kamera: Bojana Andrić (U klinču, Andrija i Anđelka, Beležnica profesora Miškovića…), scenario: Đorđe Milosavljević (Kalkanski krugovi, Vreme smrti, Apsolutnih sto…), filmska kritika: Miroljub Stojanović, dizajn zvuka: Slobodan Mihajlović (Dara iz Jasenovca, Parada, Državni službenik…), produkcija: Marija Mijin (Sinovci, Miris formalina, Intenzivni udarac u glavu…) i vizualna naracija kroz istoriju i teoriju filma: Gordan Matić

Radionica je podeljena na dva dela: teorijski deo – predavanja iz sedam filmskih oblasti i
praktični deo – snimanje kratkih filmova (5-10 minuta) po scenarijima polaznika.

Praktično iskustvo u snimanju kratkih filmova: FRKA 2024 - Filmska Radionica Kragujevac 3
Foto: Ivana Jevrić

Početak radionice FRKA2024 je 1. avgusta u 10 sati na Maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

Učešće je besplatno, podsećaju organizatori kao i da je FRKA podržana od strane Lokalne samouprave grada Kragujevca i Ministarstva za kulturu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari