"Pred vama je klinac u malo ostarjelom obliku...": Rajko Grlić na otvaranju 71. Pulskog filmskog festivala 1Foto Željka Dimić

Na ovogodišnjem 71. Pulskom filmskom festivalu koji je sinoć otvorio veteran praške škole, reditelj Rajko Grlić, za nagrade će se boriti  22 filma, od čega je njih 11 u manjinskoj koprodukciji.

Kako navodi Jutarnji list, ovogodišnje izdanje festivala počelo je na najbolji mogući način  – omažima filmadžijama  koji su ove godine proslavili 50 godina karijere.

Među njima je pokojni reditelj Veljko Bulajić, kojem je publika odala počast velikim aplauzom.

On je 1959. pulskoj publici predstavio svoj film „Voz bez voznog reda“, koji je te godine bio prikazan i u Kanu.

A drugi je Rajko Grlić, čiji je film “Svemu dođe kraj” nakon svečanog otvaranja imao svetsku premijeru pred punom Arenom.

– Bila je 1974. godina. Većina se vas tada nije rodila, a jedan je klinac, filmski amater dobio za nagradu sedam dana boravka u Puli. Došao je u Pulu u kojoj su igrali veliki filmovi, a Pula je okupljala te godine velika imena poput Krste Papića, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića i drugih. Taj se klinac tog ljeta zarazio filmom i taj je klinac danas pred vama u malo ostarjelom obliku – kazao je ovaj poznati reditelj i time proglasio Pulski filmski festival otvorenim.

Pre samog prikazivanja filma, s Rajkom Grlićem kratak razgovor je poveo umetnički direktor Pula film festivala Danijel Pek koji je ispravio nepravdu Grliću od pre 50 godina kada je njegov film „Kud puklo da puklo“ u Areni počeo bez tona.

Publika je ovog puta, ali sa zvukom, mogla da vidi sam početak filma i vrati se u daleku prošlost.

Za razliku od pređašnjih izdanja Pulskog filmskog festivala, ovogodišnje se otvorilo u četvrtak, a ne subotu kako je uobičajeno.

Na pozornici pre prikazivanja prvih filmova nije bilo klasičnih pozdravnih govora, već su glumci i filmadžije predstavili šta sve čeka publiku narednih sedam dana.

Za nagrade bori se 22 filma, od čega je njih 11 u manjinskoj koprodukciji a ko će osvojiti Zlatne Arene odlučiće peteročlani žiri koji čine Goran Marković, Mirta Puhlovski, Nebojša Slijepčević, Nina Velnić i Nina Violić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari