Predavanje fotografa Nina Rakićevića pred Zrenjanincima 1Foto: Jovan Njegović Drndak

Novi zamah srpskoj fotografiji bila bi tačna formulacija onoga što promoviše umetnički fotograf Nenad Nino Rakićević, Sony ambasador i profesor fotografije koji preko trideset godina živi i radi u Sjedinjenim Amerčkim Državama, a koji je prvo pred beogradskom a potom sinoć i zrenjaninskom publikom govorio o mogućnostima organizovanog nastupa srpske foto scene u svetu.

Na posećenom predavanju  pod nazivom “Vrednost fotografije”, koje je održano u Savremenoj galeriji Zrenjanin, Nino Rakićević ukazao je na vrednosti domaćih autora i potrebu da zajednički predstave svoj rad.

“Moje kolege su talentovane, ništa ne zaostaju za drugim fotografima u svetu u pogledu umeća ali je problem što je njihov rad na amaterskoj bazi. Problem je što se umetnička fofografija ne prodaje i ne ceni. Da bi se to promenilo potrebno je nekoliko koraka, jedan od njih je bolje opremanje i uramljivanje fotografija, potpisivanje i pečatiranje. Ipak, osnovna stvar je da se preko jedne galerije u početku, ili muzejske ustanove ili nekoliko njih promoviše njihov rad”, kaže Nenad Nino Rakićević.

Za njega je cilj da pomogne srpskim umetničkim fotografima da stignu do Svetske organizacije AJPED, koju čine stotinu prodajnih  fotografskih galerija i koje su “prva liga” umetničke fotografske scene.

“Ako postoji fotografska elita u svetu umetnosti i način na koji je moguće tamo doći, onda je Nino svojim predavanjem i delovanjem otškrinuo ta vrata, predavanje koje u osnovi  menja pogled na fotografiju i amatera i profesionalaca kod nas ali  i institucija  kulture  na državnom nivou  jer fotografija i fotografi su resurs vredan svake pažnje i u svetu umetnosti i u novinarstvu”, kaže organizator predavanja Jovan Njegović Drndak, osnivač Fotogarfskog dokumentacionog centra Zrenjanin.

Predavanje o vrednostima fotogafije pratila je zainteresovana i stručna javnost, predstavnici galerija i muzeja, svi koji su zainteresovani za status umetničke fotografije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari