Ričard DikonFoto: Ken Adlard

Poznati britanski vajar, član Kraljevske akademije umetnosti i nosilac Ordena Britanske imperije časti Ričard Dikon ponovo je u Beogradu, gde će u utirak u SANU održati predavanje pod nazivom „U potrazi za nečim“, pod kojim će 19. septembra u Galeriji DOTS u Donjem gradu Beogradske tvrđave biti otvorena i njegova prva samostalna izložba u Srbiji.

Ovaj britanski umetnik Beograđanima je poznat i kao jedan od autora, zajedno sa srpskim kolegom Mrđanom Bajićem, monumentalne skulpture “Odavde donde”, postavljene 2019. a njom od Beton hale na levoj obali reke Save počinje pasarela koja je spaja sa Beogradskom tvrđavom.

Rođen u Bangoru, u Velsu 1945. Ričar Dikon školovao se u Tontonu, Plimuntu, Londonu i Čelsiju.

Prvu samostalnu izložbu imao 1978, a njegovi radovi različitih dimenzija, osim u umetnčkim galerijama, izlažu se u eksterijerima i kao deo scenografije za različite umetničke predstave.

Njegovo delo je apstraktno, često inspirisano anatomijom, prepoznatljivo po upotreni različitih materijala – od drveta do tkanine i gline, kao i po kombinovanju organskih formi i tehničkih elemenata.

Dobitnik Tarnerove nagrade i poznati pedagog, Ričard Dikon za sebe tvrdi da je “fabrikator”, a ne vajar”.

Predavanje u SANU i izložba u Galeriji DOTS britanskog vajara Ričarda Dikona 1

“Nemoguće je obuhvatiti Dikonov stvaralaćki opus jednom stilskom oznakom ili temom, jer ga karakteriše izuzetna fluidnost u pristupu, koja je oblikovana odabirom materijala na početku stvaralačkog procesa. Smelost u umetničkom eksperimentu i osoben crtež prepoznaju se kao jedina konstanta u umetnikoovm radu”, kažu u SANU i Galerji DOTS, gde će biti izloženi Dikonovi radovi iz pet ciklusa nastalih prethodnih godina.

“Beogradska publika imaće privilegiju da se prva susretne sa medijski raznovrsnim radovima koji su nastali u pandemijskim uslovima vraćanja sopstvenim resursima. Izložbom će biti obuhvaćena dela od otisaka na poliesteru, monumentalnih skulptura u drvetu, keramičkih radova,kompozicija proisteklih iz eksperimenata tokom sečenja drveta do ciklusa skulptura valovitih površina koje reflektuju umetnikovo razmišljanje u izolaciji na temu otisaka ljudskog stopala”, najavljuju iz Galeriji DOTS.

Kustosi ove izložbe koja će trajati do 7. decembra su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, a autor teksta u katalogu istoričar umetnosti Jasmina Čubrilo.

Dizajn izložbe uradila je Isidora M. Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari