Predrag Ejdus sutra otvara Dane komedije 1Foto: Nenad Kovačević

Slavni pozorišni, filmski i TV glumac Predrag Ejdus otvoriće 47. Festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Dane komedije.

Festival se po tradiciji održava od 20. do 27. marta. Ejdus je ovogodišnji dobitnik „Zlatnog ćurana“ za životno delo, najvećeg priznanja ove manifestacije.

Prvu predstavu na festivalu, posle večerašnjeg svečanog otvaranja odigraće, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, Atelje 212 iz Beograda. Reč je o predstavi Dušana Kovačevića „Urnebesna tragedija“, u režiji Marka Manojlovića. U zvaničnoj konkurenciji za statuete „Mija Aleksić“ (najbolju predstavu po oceni žirija) i „Miodrag Petrović Čkalja“ (najbolju predstavu po oceni publike) je sedam predstava pozorišta iz Beograda, Kikinde, Vranja i Subotice koje je odabrala selektorka festivala Ana Tasić. Komadi iz ovogodišnje selekcije nalaze se na granici između komičnog i tragičnog izraza. Prema rečima Ane Tasić, selekcija festivala je rezultat ponuđenih dela, a „ova pozorišna sezona u Srbiji nije donela mnogo komedija, još manje kvalitetnih“. Tasić ističe da izvan grupe izabranih predstava za ovogodišnji festival, bilo još nekoliko ponuđenih, „ali njihove ukupne vrednosti nisu bile na zadovoljavajućem nivou“. „Zato sam se u par slučajeva odlučila za predstave koje su u celini kvalitetnije, iako nisu čiste komedije, pre nego za predstave koje su kvalitativno mnogo slabije, a jesu čistije komedije“, objašnjava Tasić. Ona dodaje da je imajući ovo u vidu, podnaslov ovogodišnjeg festivala je „Komične tragedije našeg vremena“.

Pored „Urnebesne tragedije“, na programu su i: „Smrt čoveka na Balkanu“, tekst i režija Miroslav Momčilović, u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda, zatim „Amateri“ Borivoja Radaković, režija Andrea Ada Lazić, u izvođenju Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ Vranje, „Avgust u okrugu Osejdž“, autor Trejsi Lets, režija Aleksandar Božin, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, te „Florentinski šešir“, Ežen Labiš, režija Darijan Mihajlović, u izvođenje Pozorišta „Boško Buha“, kao i „Moj deda je aut“ Dušana Jankovića, režija Đurđa Tešić, u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji je „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, režiser Andraš Urban, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Ko će dobiti statuete ]uran za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, tekst, za mladog glumca i glumicu, epizodnu ulogu… odlučiće žiri u sastavu: reditelj Nikola Zavišić, urednica u kulturnoj redakciji RTS-a Olivera Milošević i Srđan Aleksić, glumac iz Sombora.

U okviru pratećeg programa planirani su susreti sa Milenom Dravić, ovogodišnjom dobitnicom Dobričinog prstena, Predragom Ejdusom i Sašom Torlakovićem. Sat vremena pre otvaranja festivala u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba „Vlastimir Đuza Stojiljković“, autorka je kustoskinja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Biljana Ostojić. Festival će biti održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari