1968Foto: Touring Club Italiano/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Uoči američkih predsedničkih izbora, zakazanih za 4. novembar 2024. godine, Samoobrazovni univerzitet “Svetozar Marković” organizuje  događaj Predsednički izbori u Americi: 1968. vs 2024.: Protestne pesme i predavanje, koji se sastoji od muzičkog dela programa i tematskog predavanja.

Predsednički izbori u Americi: 1968. vs 2024.: Protestne pesme i predavanje održaće se u ponedeljak 28. oktobra od 19 sati u UK Parobrod.

Povodom događaja organizatori su ukazali da antiratne i protestne pesme, koje su tokom druge polovine 20. veka značajno uticale na oblikovanje društvenog i političkog diskursa, ponovo dobijaju na značaju usled eskalacije ratnih dejstava na Bliskom istoku.

Petar Milosavljević, član benda Beach Alarm, interpretiraće u aranžmanima za jednu gitaru nekoliko snažnih antiratnih numera, koje se tumače kao nosioci univerzalnih poruka i značenja.

Na događaju će izvesti pesma “Morning Dew” (Jutarnja rosa), koju je snimila Bonnie Dobson 1962. godine, naslovom ukazuje na motiv prolaznosti i nestajanja, predstavljajući odgovor na strah od nuklearnog rata.

„Poruka ove pesme odnosi se na svaki ratni sukob ili katastrofu koja uništava ljudske živote i prirodu“, ukazuju organizatori.

Pesma “War Pigs” grupe Black Sabbath, objavljena 1970. godine na albumu Paranoid, snažna je antiratna numera koja kritikuje vojne sukobe i politiku ratovanja, a njena emocionalna izvedba u svakoj prilici odjekuje kod publike, čineći je relevantnom i danas.

„Osim pomenutih, Petar će odsvirati i treću numeru, dajući ovim pesmama lični pečat. Gitarskom umetniku prepustićemo da dodatno objasni o čemu se radi na samom događaju“, najavili su organizatori.

Kroz predavanje koje se u komparativnoj perspektivi bavi temom američkih predsedničkih izbora, predavač i moderator diskusije, antropolog Miloš Zarić, nastojaće da odgovori na pitanje da li se aktuelni predsednički izbori mogu uporediti sa onima iz 1968. godine, kad se među pripadnicima pokreta kontrakulture verovalo da će povlačenje Lindona B. Johnsona iz predsedničke trke dovesti do promene američke vojne intervencionističke politike u Vijetnamu.

„Da li promena predsedničkog kandidata Demokrata i eventualna pobeda njihove kandidatkinje na izborima 2024. godine mogu uticati na tok ratnih dejstava na Bliskom istoku? Da li je različitost u političkim programima Demokrata i Republikanaca isključivo spoljašnja, te kao takva predstavlja dva lica istog sistema, korporativne mašinerije kojom neumoljivo upravlja logika krupnog kapitala? Šta su predsednički izbori u Americi 1968. godine najavljivali, a šta doneli, i šta se može očekivati od predstojećih izbora?“, sve su to pitanja o kojima će biti reči na predavanju poručuju organizatori i dodaju: „Naročito imajući u vidu situaciju na Bliskom istoku, zapitaćemo se kakve su posledice samoljublja američke vlade, cinizma bez presedana tog samoproklamovanog šampiona demokratije i ljudskih prava, i da li prisustvujemo zalasku jedne imperije“.

„Ulaz je slobodan, pridružite nam se“, poručuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari