Predsednik Crne Gore o Dubravki Ugrešić: ‘Ispisala je najlepše stranice u vreme mraka‘ 1Dubravka Ugrešić, foto: EPA/Toni Garriga

Najznanačajnije crnogorsko književno  priznanje Njegoševa nagrada, koju je posthumno dobila književnica, naučnica i publicistkinja Dubravka Ugrešić, svečano je uručena juče na Cetinju Petru Milatu, predstavniku Fondacije „Dubravka Ugrešić“.

Tim povodom predsednik Crne Gore Jakov Milatović istakao je da je Dubravka Ugrešić talentom, prkosom, vedrinom i duhom nepristajanja ispisala najljepše stranice u vreme mraka i bila je hrabrija od mnogih koji su sebe nazivali junacima.

Milatović je kazao da je Dubravka Ugrešić odbacila nametnute identitetske odrednice, borila se i izborila za pravo da bude prepoznata po svom imenu i delu, piše Jutarnji list.

Kako je ranije saopšteno, ovogodišnja laureatkinja je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost.
„Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica čijim će se delom baviti i generacije koje slede.

Objavila je više od dvadeset zapaženih knjiga i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njen opus nesumnjivo pripada vrhuncima svetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. veka“, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari