Predsednik opštine Krupanj za Danas o premeštanju srednjovekovnih stećaka: “Postojala je opasnost da se deca povrede" 1Foto: Dejan Božič

Predsednik opštine Krupanj Mladen Stefanović rekao je za Danas da su srednjovekovni stećci bili izmešteni kod kontejnera zbog izvođenja radova na uređenju parka ispred Biblioteke “Politika” (nekadašnji Dom kulture, prim. A.Ć. ), kao i da nisu služili kao prepreka automobilima.

– Prilikom izvođenja radova na uređenju parka ispred Biblioteke Politika kao i zbog činjenice da su bili postavljeni u neposrednoj blizini dečijeg igrališta, gde je postojala opasnost da se deca povrede jer su se pela na spomenike, stećci su privremeno prebačeni na lokaciju iza zgrade Biblioteke Politika. Put koji vodi od ulaska na bazen, do garaže vrtića koji je iznad bazena i do magacina zgrade Biblioteke Politika nije tranzitni put. Dva stećka su položena horizontalno jedan pored drugoga, ne jedan na drugi kako su prvobitno stajali, zbog bezbednosti samih spomenika i zaštite od njihovog oštećenja – objašnjava predsednik opštine Krupanj za Danas, nakon što su stećci vraćeni u park i postavljeni 20 – tak metara dalje od starog mesta.

On dodaje da je pre dva meseca određena nova lokacija za spomenike.

– Nova lokacija za spomenike koja je pre dva meseca određena za mesto na kome će biti novi lapidarijum na otvorenom, predviđena je u saradnji sa stručnjacima teritorijalno nadležnog muzeja. Biće izrađene i informativne table sa svim podacima o nastanku i značaju ovih spomenika za srpsko nasleđe i kulturu. Uz postojeće spomenike u narednom periodu biće izloženo još četiri stećka koja se trenutno nalaze u dvorištima privatnih lica na teritoriji Krupnja. Zaista nije postojala nikakva loša namera, jer su stećci premešteni samo privremeno i nisu zaista služili kao prepreka automobilima – ističe Mladen Stefanović, predsednik opštine Krupanj i master istoričar.

Podsetimo, kako je Danas pisao, srednjovekovni stećci koji su godinama stajali u parku ispred biblioteke premešteni su kod kontejnera, a potom su juče vraćeni u park.

Krupanj je jedna od retkih lokacija u Srbiji poznat po ovim neobičnim srednjovekovnim spomenicima proglašenih Svetskom baštinom UNSESCO -a.

Jedan stećak koji je takođe pronađen u Krupnju, nalazi se sa leve strane kod ulaza u Etnografski muzej u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari