Predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta pobednik Festivala “Pozorišno proleće” u Šapcu 1"Ana Karenjina" Novosadsko pozorište Ujvideki Szinhaz Foto: privatna arhiva /Danas

U okviru šestog Festivala “Pozorišno proleće”, na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta “Ljubiša Jovanović”, od 11-17. aprila, odigrano je šest predstava u zvaničnoj konkurenciji.

Predstava “Ana Karenjina” Lava Nikolajevića Tolstoja, u produkciji Novosadskog pozorište Ujvideki Szinhaz, oduševila je publiku i žiri i osvojila ukupno četiri nagrade.

Pripalo joj je priznanje za Najboju predstavu festivala, reditelju Dejanu Projkovskom uručena je Nagrada za najbolju režiju, Nagrada za Najbolju mušku ulogu “Ljubiša Jovanović”, dodeljena glumcu Arpadu Mesarošu, za maestralno odigranu ulogu Alekseja Vronskog.

Prisutne na Festivalu oduševila je i glumica Timei Filep, koja je dobila Nagradu za najbolju žensku ulogu za izvođenje Ane Karenjine.

Predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta pobednik Festivala “Pozorišno proleće” u Šapcu 2
„Bura“ Srpsko narodno pozorište Foto: privatna arhiva /Danas

U okviru Nagrada za elemnte predstave koji se posebno izdvajaju, Marku Šeliću Marčelu pripalo je priznanje za teskt songova u predstavi “Bura”, po delu Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a glumica Aleksandra Pleskonjić nagrađena je za ulogu Stele u ovoj predstavi.

Glumac Milan Kolak dobio je priznaje za ulogu Džordža Gibsa u predstavi “Naš grad”, Torntona Vajldera, u režiji Mie Knežević i produkciji Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, iz Zrenjanina.

Predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta pobednik Festivala “Pozorišno proleće” u Šapcu 3
„Pozorišno proleće“ Foto: Šabačko pozorište

Nagradom za elemente predstave koji se posebno izdajaju, nagrađena je i mlada glumica prvog dela predstave “Cement Beograd”, Milana Ramšaka Marković, u režiji Sebastijana Horvata i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Stručni žiri u sastavu rediteljka Slađana Kilibarda i glumci Zijah Sokolović i Irfan Mensur, doneli su jednoglasno odluke o ovogodišnjim dobitnicima priznanja.

Novinarski žiri Gordana Manjenčić, Vukica Strugar i Nataša Gvozdenović, koji svake godine dodeljuje Nagradu Zalog za budućnost mladom umetniku, priznanje je ove godine uručio glumici Anđeli Pećinar, za ulogu Mirande u predstavi “Bura”, Kokana Mladenovića, Srpskog Narodnog pozorišta.

U izveštaju se navodi da je Anđela “svojim podjednakim dramskim nadahnućem i fizičkom ekspresijom udedljivo i vrlo zrelo odgovorila na zahtevan glumački zadatak, pokazavši da njeno vreme tek dolazi i da je istinski zalog za budućnost naše pozorišne scene“.

U okviru Festivala “Pozorišno proleće” izvedene su i predstave „Dabogda te majka rodila” Ateljea 212 i „Trpele”, koprodukcija Kraljevačkog pozorišta i Šabačkog pozorišta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari