Predstava “Crvenkapa”u novosadskom Pozorištu mladih: Priča o hrabrosti koja se vežba 1Foto: Pozorište mladih/Mila Komazec

Predstava “Crvenkapa”, po tekstu i u režiji Saše Latinovića, inspirisanog istoimenim bajkama Šarla Peroa i Braće Grim, biće premijerno izvedena 18. oktobra od 19 sati, na Maloj sceni novosadskog Pozorišta mladih.

Poruka ove predstave je snažna: ne odustaj nikad, niti jednog dana, jer, hrabrost se vežba, navežbava, baš svakoga dana…

Oktobarske reprize su 19, 20, 24 i 27. oktobra. Predstava se igra za decu od tri i više godina.

Svima poznata bajka biće ispričana u maštovitoj viziji Milice Grbić Komazec, koja je autorka total dizajna predstave: kostima, scenografije i lutaka.

Duhoviti songovi Mirjane Rastović obučeni su u odličnu muziku Danila Mihnjevića, a da svi koraci glumačke ekipe budu osvetljeni pravim svetlima, pobrinuo se Ratko Jerković.

Glumački trio, koji čine Marija Todorović, Aleksa Ilić i Ksenija Mitrović, poznatu priču pripovedaju nam krajnje duhovito i nežno.

Između ostalog, saznaćemo šta sve mama mora da uradi da bi bila mama, ali i zašto uopšte nije lako biti dete. Čuće se i ko je dopustio da se kornjače kreću autoputem, kao i zašto se mora jesti šargarepa svakog dana – a to je prosto zato što tada vidu neće biti mana….

Aleksa Ilić glumac kaže da u predstavi  imaa čast da igra svima omiljenog, ozloglašenog Vuka, ali istovremeno igra i Crvenkapinu baku, njenog drugara Slavuja i brzog i ludog zeca Zekana Zverkana.

– Svi oni su suštinski različiti karakteri i daju mi veliku kreativnost u igri. Priča o Crvenkapi je svima opštepoznata, ali je naša verzija drugačija po tome što se na savremen način bavi temom hrabrosti pojedinca, ali i temom brzopletosti mladosti. Ona govori o tome kako nekada ne mislimo o svojim postupcima, iako imamo najbolju nameru. Nadam se da će deca pronaći sebe u liku Crvenkape, radoznale i energične devojčice koja želi da pomogne svojoj mami i baki, i zbog toga malo „zezne“ stvar. Na kraju ipak uspe da ispravi svoju grešku i nauči nešto važno iz toga – rekao je Ilić.

Marija Todorović, glumica, kaže da ova predstava uvodi decu u svet maštovitih avantura.

Predstava “Crvenkapa”u novosadskom Pozorištu mladih: Priča o hrabrosti koja se vežba 2
Foto: Pozorište mladih/Mila Komazes

– Naša “Crvenkapa” pomoći će deci da se suoče sa strahovima koje glavni lik proživljava. Moći će da spoznaju emocije, da nauče da izraze svoja osećanja i da prepoznaju hrabrost, prijateljstvo i sve što je važno na putu odrastanja – dodala je ona.

Ksenija Mitrović, glumica, objašnjava da je o Crvenkapi uvek razmišljala kao o nekoj staroj bajci, s čijim sam se nekim delovima mogla poistovetiti, a s drugima ne. Sada je međutim, bila u prilici da bude deo ekipe koja je napravila savremeniju verziju te priče.

– U našem viđenju, Crvenkapa je radoznala devojčica, koja sama odluči da ode kod bake, da bi pomogla majci, koja nema vremena za to, jer mnogo radi. Crvenkapu sve zanima, uživa u svim aktivnostima. Ona je, što si današnji roditelji rekli, hiperkativna. To je startna pozicija iz koje mi krećemo i koja se razlikuje od originalne priče.  Ova predstava uči decu kada treba da budu oprezni, kada da kuca nije kuca, nego može da bude i vuk, odnosno da nešto što izgleda naivno ne mora tako i da bude – izjavila je Mitrović.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari