Predstava “Let iznad kukavičjeg gnezda” beogradskog "Teatra 011" pobednik Festivala festivala u Trebinju 1Foto: Teatar 011

Predstava “Let iznad kukavičjeg gnezda” Studija glume “Teatar 011” iz Beograda pobednik je 67. Festivala festivala u Trebinju, a uz “Zlatnu masku” za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija, pripala joj je i nagrada žirija trebinjske publike.

Ovo je smotra najboljih ostvarenja amaterskih dramskih pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske.

Studio glume “Teatar 011” je sopstvenim skupljenim sredstvima otišao na festival a kako kažu, taletovani glumci pokazali su svojim kvalitetom da su najbolji u regionu.

Za najbolju žensku epizodnu ulogu žiri je “Zlatnu masku” dodelio Marini Marder iz pobedničke predstave “Let iznad kukavičjeg gnezda”.

Žiri je ove godine radio u sastavu reditelj i profesor glume Dejan Cicmilović, teatrolog i dramaturg Dragana Bošković i glumac Nebojša Kundačina.

Oni su dodelili i tri diplome festivala, Aleksandru Radojkoviću iz “Teatra 011” za najboljeg mladog glumca.

– O ovome sanjam još od 2017. godine, kada smo prvi put došli ovde u Trebinje. Znači, 2017. godine, pa prošle godine i evo sada, biti najbolji među najboljima, zaista, sreća je ogromna toliko da sam bez reči. Mislim da je, za odluke i stručnog i žirija publike, presudio taj trenutak prepoznavanja između glumaca i publike, kao i poistovećivanja sa pričom koju smo hteli da prenesemo preko ove rampe – Nataša Radonjić, reditelj predstave „Let iznad kukavičjeg gnezda“.

Kako ističe, biti deo ovog Festivala je dokaz da si među najboljima, tako da su sitnice, verovatno i presudile.

– “Let iznad kukavičjeg gnezda” je tako poznat i nagrađivan film Miloša Formana, sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, ogroman je bio izazov i za Aleksandra Radojkovića i za mene, kao nekog ko se odlučio da taj tekst postavi na scenu, ali smo toliko željeli da progovorimo o toj borbi malog čoveka u odnosu na celi sistem da smo rekli – u redu, mi ćemo da „zagrizemo“, pa ako budemo uspeli – uspeli smo – nastavila je ona.

Marina Marder, sestra Rečid u predstavi „Let iznad kukavičjeg gnezda“ dobitnica Zlatne maske za najbolju žensku epizodnu ulogu, kaže da se pre dve godine kao Ruskinja koja je došla u Srbiju u Beograd, odlučila da ode na audiciju Teatra 011, jer nije ima ni drugara ni društvo.

– Nagradu, zaista, nisam očekivala jer sam, kao Ruskinja, stranac u ovoj zemlji, baš mi je drago, još ne mogu da verujem. Bilo je teško da gradim negativan lik sestre Rečid, morala sam da nađem činjenice zašto je ona takva, a onda mi je bilo mnogo lakše. U svakom slučaju, bilo je veoma teško, trebalo je da se izborim sa sobom i da igram na stranom jeziku. Ne možete da zamislite kolika je sloboda i uživanje kad možeš da pričaš glasno i jako – izjavila je ona.

Publika je tokom Festivala odgledala sedam predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari