Predstava "Pluća" gostuje u Švedskoj: Duhovita priča o zaljubljenom paru koji strahuje od egzistencijalne i ekološke katastrofe 1Foto promo Dragana Udovičić /Belef

Duodrama „Pluća“ savremenog britanskog pisca Dankana Mekmilana, u režiji Ivana Vukovića, koju izvode Suzana Lukić i Goran Jevtić, 1. juna gostuje u Švedskoj, u pozorištu Teatron u Malmeu.

Glavni junaci ove duhovite i nežne priče su dvoje mladih, urbanih, visokoobrazovanih ljudi – oni su pred ispitom rešavanja iskonskih ljudskih potreba, dok ih pitanja karijere, ekologije, tehnologije i samorealizacije zbunjuju i zaustavljaju da žive punim plućima, i onako kako im srce govori.

Kroz njihovu svakodnevicu prezentuju se savremene životne okolnosti, prelomljene kroz odnos mladih ljudi, koji su u svetu protivrečnih informacija neodlučni u odluci da sklope brak i formiraju porodicu.

Predstava "Pluća" gostuje u Švedskoj: Duhovita priča o zaljubljenom paru koji strahuje od egzistencijalne i ekološke katastrofe 2
Foto promo /Madlenianum

Pored egzistencijalnih i ekoloških opasnosti, oni su nesigurni u svoj opstanak u emotivnoj vezi. Kao i svi mladi oni prolaze kroz rolerkoster osećanja, od zaljubljenosti i ushićenja, do preispitivanja i razočaranja, zasićenosti i zamora, iskušenja neverstva, pa i do raskida, na čemu se ne završava komad.

Makmilan vodi svoje junake kroz ceo životni ciklus u devedesetak minuta dramske radnje, a reditelj je minimalističkim sredstvima stvorio intimnu predstavu gde su glavni glumci, izuzetni u izrazu i specifičnoj „hemiji“ između sebe, okruženi publikom. Tako njihove emocije preplavljuju gledaoce, i svako se može prepoznati u nekom segmentu priče.

Ivan Vuković, koji je i preveo Mekmilanovu dramu (do sada je s velikim uspehom prikazana u više od 40 pozorišta širom sveta), izabrao je mladu ekipu saradnika, u kojoj su i scenografkinja Ema Stojković, kostimografkinja Ivanaa Mladenović i kompozitor Miroslav Radulović.

Predstava je urađena u koprodukciji Opere i teatra Madlenianum i agencije Marador, a posle gostovanja u Švedskoj imaće mini turneju po Srbiji.

U Vrnjačkoj Banji, 13. juna i 3. jula „Pluća“ će biti izvedena u Hotelu Zepter, a 22. juna u Domu kulture  „Miroslav Buca Mirković“, na festivalu „VIII Bucini pozorišni dani“ u Aleksandrovcu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari