U ponedeljak uveče u Smederevu je bilo hladno, ali to nije sprečilo poštovaoce festivala Tvrđave teatar da do poslednjeg mesta ispune tribine i skoro bez daha gledaju uzbudljivu, emocijama nabijenu predstavu „Bunar“ Radmile Smiljanić u režiji Egona Savina (izvođenje Ustanove kulture „Vuk Karadžić“). Marina Aranđelović igrala je mladu ženu (Jasminu) koja vodi uzaludnu porodičnu borbu da strancima prodaju bunar kako bi došli do vodovoda, a to znači materijalnog napretka. Bunar postaje metafora odvajanje od patrijarhalne matrice i boljeg života.

Tu bitku Jasmina vodi sa demonskom svekrvom koju sa osećajem za meru komičnog i patetičnog igra Radmila Živković. Drama nam pokazuje (kao i koju deceniju ranije „Svinjski otac“ Aleksandra Popovića) da temelj rigidne, patrijarhalne porodice nije pater – otac, već autoritarna, dominantna majka, sadašnja svekrva, koja je nekada takođe bila snaja. Ove dve žene (obe dovedene u kuću po merilima patrijarhata) vode bitku preko leđa Miloša, jedinog, ali slabašnog muškog predstavnika porodice. Jovo Maksić sa puno ekspresije igra tešku, pasivnu ulogu nezrelog muškarca koji je rastrzan između ljubavi prema ženi i odanosti prema majci. Reditelj Egon Savin je učinio da ova predstava bude predstava sjajnih glumaca, te su tako i glumci u sporednim rolama Novak Bilbija (lokalni vrač i svekrvin urotnik) i Ivana Šćepanović (Smilja) ostvarili hvale vredne uloge.

Što se pratećeg programa tiče, on od ponedeljka do četvrtka prolazi u znaku trupe Irviš iz Austrije. Ovi animatori na štulama zabavljaju publiku na gradskom trgu tako što igraju zabavljače koji igraju u disko stilu, skitnice ili cirkuzante vične žongliranju vatrom.

U glavnom programu Festivala večeras će biti izvedena predstava „Ja sam vetar“ Juna Fosea u režiji Stevana Bodrože. U predstavi igraju Milutin Milošević i Bojan Žirović. „Ja sam vetar“ je prva i do sada jedina produkcija Tvrđava teatra. Premijeru je imala na prošlogodišnjem festivalu. Na gostovanju na ovogodišnjem Festivalu Grad teatar – Budva, predstava je izvođena u moru i na morskom žalu u prirodnom ambijentu ove skandinavske drame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari