Predstavljanje knjige poezije „Tako bivam”, Nikole Aleksandra Marića i Ivana Novčića u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac 1

 

Večeras, od 19 sati i u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac u okviru programa Razgovor o poeziji održaće se predstavljanje knjige „Tako bivam”, autora Nikole Aleksandra Marića i Ivana Novčića.

– Jedna, dvije, ponekad tri riječi čine stih u ovoj knjizi pjesama. Ništa novo i nobično u tretmanu pjesničke sintakse. Pa ipak, pjesnik uspijeva da ostvari unikatan poetski efekat. Najprije, čitava zbirka u takvom grafičkom rješenju poprima izgled jedne „linije” – filmske trake po kojoj stihovi klize. Slike i sekvence nijesu „usporene“ interpunkcijom ili inverzijom, stih „klizi” ali ne proklizava u provaliju, kaže o njihovoj poeziji Milorad Durutović.

Premda, po njegovim rečima, da nijesu uvedeni naslovi pjesama, čitav tekst bi eksplodirao u apsolutnom ubrzanju.

„Klizimo bez trenja/ bez mogućnosti/ izbora/ među čvoriće/ čvorove/ od rozete/ do rozete/ evo i u hramu/ nalik su prepleti”, citira on iz zbirke koja će biti predstavljena u kragujevačkom SKC-u.

– Čini se, dakle, da u ovoj zbirci „tekst” jeste isto što i „život” čije proticanje upravo jeste prikazano kao klizanje po ledu; ali postoje, ipak, „čvorići” – graničnici što ne daju da se olako dođe do kraja staze, već usmjeravaju šjesnika kao klizača na ledu da se okreće prema početku, prema slikama iz djetinjstva, prema susretima sa duhovnim i plavim vizantijskim prostorima, zaključuje Durutović.

Deseta samostalna pesnička zbirka

Aleksandar Nikola Marić rođen je 1973. godine. Ovo mu je deseta samostalna pesnička zbirka.

Objavio je i jednu knjigu prevoda sa bugarskog jezika. Živi i radi u Kraljevu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari