Predstavljanje knjige “Šarlotino dvorište” Veselina Markovića u utorak, 31. maja u Domu omladine 1Veselin Marković Foto promo Arhipelag

Nova knjiga eseja jednog od vodećih savremenih pisaca govori o filmovima koji su nastali po velikim delima moderne književnosti i o knjigama koje su bile izazov i za čitaoce i za filmske reditelje, a u okviru programa Vidi pod: Arhipelag predstaviće je autor Veselin Marković, i glavnoi urednik Arhipelaga Gojko Božović, u čijem je izdanju objavljena

Beogradska “premijera” knjige eseja Veselina Markovića o knjigama i filmovima, “Šarlotino dvorište”, biće održana u Klubu Doma omladine Beograda, u utorak, 31. maja u 19 časova, u okviru programa Vidi pod: Arhipelag.

U programu učestvuju: Veselin Marković i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, u čijem izdanju je objavljena ova knjiga.
Nova knjiga Veselina Markovića, jednog od vodećih savremenih pisaca, govori o filmovima koji su nastali po velikim delima moderne književnosti i o knjigama koje su bile izazov i za čitaoce i za filmske reditelje.

Od “Solarisa” Stanislava Lema do “Lolite” Vladimira Nabokova, od Prustovog “Traganja za iščezlim vremenom” do “Žene francuskog poručnika” Džona Faulsa.

Od Džojsove priče „Mrtvi“ do Hemingvejeve priče „Ubice“, od “Iskupljenja” Ijana Mekjuena do” Mačke na usijanom limenom krovu” Tenesija Vilijamsa. Neki od ovih romana i priča doživeli su i više ekranizacija.

Marković detaljno analizira postupke pisaca I postupke reditelja, pokazuje razlike između knjiga i filmova koje smo voleli, utvrđuje razloge neuspeha pojedinih filmova, ili pak razloge zbog čega su pojedini filmovi privlačniji od knjiga po kojima su nastali.

Predstavljanje knjige Veselina Markovića “Šarlotino dvorište” jeste uvertira 11. Beogradskog festivala evropske književnosti koji će se, u organizaciji Arhipelaga i Doma omladine Beograda, održati od 22. do 24. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari