Predstavljanje nove zbirke poezije Petra Matovića u Užicu 1Petar Matović/Foto: Na pola puta

Pesnik Petar Matović večeras će predstaviti Užičanima svoju novu zbirku poezije „O sadašnjosti i sedativima“. Susret sa publikom je u 19 časova u Narodnoj biblioteci Užice.

Osim autora, o knjizi će govoriti Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, i Zoran Jeremić, književnik i publicista.

Petar Matović je rođen 1978. u Užicu. Živi u Požegi i profesor je književnosti u požeškoj gimnaziji.

Diplomirao je srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju i eseje. Zastupljen je u više antologija poezije u zemlji i inostranstvu.

Njegove pesme su prevedene na poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, slovački i mađarski.

Predstavljanje nove zbirke poezije Petra Matovića u Užicu 2

Osim „O sadašnjosti i sedativima“, objavio je zbirke pesama „Kamerni komadi“, „Koferi Džima Džarmuša“, „Odakle dolaze dabrovi“ i „Iz srećne republike“.

Bio je stipendista Gaude Polonia 2013. godine Ministarstva kulture Polјske, Baltičkog centra za pisce i prevodioce (Vizbi, Švedska, 2015), Traduki (Split, 2016), KulturKontakt (Beč, 2017) i Q21 (Beč, 2017).

Dobitnik je nagrade „Branko Miljković“ za 2017. godinu za knjigu pesama „Iz srećne republike“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari