Predstavljen jubilarni, 250. Broj časopisa „Razvitak“ 1

Jubilarni, 250. broj časopisa „Razvitak“ bio je na „čekanju“ tri godine i umesto 2015. predstavljen je pre par dana na terasi novootvorenog Kluba kulture u Zaječaru. Glavni i odgovorni urednik časopisa Zoran Cvijetićanin uz dobrodošlicu poklonicima ovog časopisa dao je i objašnjenje za ovu zakasnelu promociju.

-Trebalo je da se održi još pre 3 godine, ali se nije desila zbog sijaset nepovoljnih okolnosti i nerazumevanja tadašnje vrhuške u gradu, ali šta je tu je. Ponovo pokrećemo redovno izlaženje ovog časopisa koji traje više od pola veka i za koji kažu da je zavetni kovčežić istorije , kulture i umetnosti istoka Srbije . – kazao je Cvijetićanin, izdvajajući iz sadržaja ovog dvobroja tekstove o znamenitim Zaječarcima Citi i Nebojši Paunkoviću, o prvoj dami istraživanja Romulijane Milosavi Milovanović, jednom od duhovnih otaca Zaječaraca Popu Bori,Timočanima u I svetskom ratu, kao i večitom klokotrizmu kome su pripadali brojni umetnici iz ovog kraja. Prema rečima Cvijetićanina do kraja godine treba da izađe trobroj koji će pokriti tri godine neizlaženja , a od narednog leta „ Razvitak“ će ustaliti svoje redovno izlaženje.

O značaju časopisa „Razvitak“ na predstavljanju jubilarnog broja govorio je akademik Adam Puslojić, podsećajući da je „Razvitak“ u jednom času bio vodeći časopis u Srbiji, jer je podjednako pratio nauku i umetnost, umetničku fotografiju i haiku poeziju, otvarao prozore u svet. Zasluge za to pripadaju čoveku koji je osnovao časopis i utkao sebe u pola veka „ Razvitka“, legendarnom Tomislavu Mijoviću, koji je za Adama Puslojića najveći živi srpski pesnik.

-Stigao je novi „Razvitak“ , nova nada da će trajati , blistati i značiti trajnu vrednost u kulturi, istoriji i umetnosti ne samo Timočke Krajine, već i Srbije.- naglasio je Puslojić, osim koga su na promociji govorili i dr Petar Paunović, koji za „Razvitak“ piše od 1967.godine i ima najviše objavljenih tekstova, kao i Jelica Ilić, istoričar i viši kustos zaječarskog muzeja, koja u Razvitku objavljuje tekstove već 15 godina.

Klub kulture deo je Doma kulture u Kotlujevcu koji će kako najavljuju odgovorni u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ – Centar za kulturu Zaječar novo žarište kulture u Zaječaru.

-Kotlujevac je deo Zaječara koji ima stanovnika koliko i Negotin, više od Knjaževca i Kladova i zaslužuje da ima svoje autonomne institucije kulture Jedna od ideja koju realizujemo je otvaranje ovog prostora koji će biti klub dostupan svima koji žele da realizuju sadržaje vezane za kulturu. – kazao je Vladimir Đuričić, vd direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović.

U klubu kulture izložena je stalna postavka slika odabranih sa likovne kolonije „Gamzigrad“ koja će ove godine u avgustu biti održana 25 put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari