Predstavljen portret glumca Milana Cacija Mihailovića na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U ciklusu „Velikani srpske kulture“, u okviru pratećeg programa 33. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, predstavljen je portret glumca Milana Cacija Mihailovića.

Tom prilikom predstavljena je i monografija o njegovom životu i radu pod nazivom „Milan Caci Mihailović: Maraton“ u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Kako ističu priređivači knjige Ivan Mišić i Predrag M. Popović, ovo je knjiga o glumcu.

„Više od pola veka trči svoj maraton po scenama, pred kamerama i reflektorima, pred mikrofonima. Ovo je knjiga o glumcu s više od hiljadu uloga. Ovo je knjiga o književniku koji je stvorio Uspomenare…“

„Ovo je knjiga o ‘dobrom duhu pozorišta’, ‘izuzetnom partneru’, ‘sakupljaču snova i uspomena’, ‘zaljubljeniku glumačke alhemije’, ‘ponosu svoje lepe i teške profesije’, o ‘velikom i retkom dragom kamenu u svetu glume i umetnosti’ o ‘Gospodinu glumcu’- Milanu Caciju Mihailoviću“.

Pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević istakao je da je Caci najpre u „Uspomenarima“, a zatim u „Maratonu“ sačuvao duh Ateljea 212 i jednog vremena koga više nema, sakupljajući priče iz bifea Ateljea koje svedoče o veličanstvenom univerzumu teatra.

U ovoj knjizi se mogu pročitati Cacijeve pesme, objavljeni su i tekstovi ljudi koji su njemu bliski. Među njima je i pismo glumice Vesne Čipčić koje je danas podelila sa publikom u Pozorišnom muzeju. Kako je naglasila, pismo je uputila svom divnom kolegi, najvećem gospodinu među glumcima, sa željom da još dugo igraju zajedno predstavu „Ženski razgovori“ koju izvode duže od 40 godina.

Glumice Vesna Čipčić i Aleksandra Anja Josifovski čitale su stihove iz odabranih Cacijevih pesama objavljenih u knjizi.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić rekao je kako je Milan Caci Mihailović u Zaječaru spona sa Radmilovićem i nekadašnjim vremenom.

Istakao je da se ponosi time što je Ustanova na čijem je čelu izdala nekoliko Cacijevih knjiga. Da nije Cacija ne bi bilo knjige „Čarobnjak Radmilović“ , ne bi bilo filma „Glumčina“o Zoranu Radmiloviću. Vladimir Đuričić je uručio Milanu Caciju Mihailoviću „Plaketu za izuzetan doprinos kulturi Srbije“ i statuetu Zorana Radmilovića.

Milan Caci Mihailović, veliki prijatelj Zaječara i zaječarskog pozorišta, podsetio je na to kako je prvi put u Zaječar došao sa Radmilovićem, a kasnije zbog Radmilovića, ali ne samo zbog njega već i zbog mnogo divnih prijatelja, među kojima je istakao Vladimira Đuričića, koji je od Zaječara stvorio epicentar kulturnih dešavanja.

Milan Caci Mihailović je bezmalo 55 godina u pozorištu, na sceni, pod reflektorima, u raznim kostimima, pred mikrofonom, pred kamerama. Trenutno igra u 5 pozorišta 7 naslova. Od toga u Narodnom pozorištu preko 200 puta u drami „Suze su OK“ Mirjane Bobić Mojsilović“, a u Akademiji 28 u pomenutim „Ženskim razgovorima“ Dušana Radovića duže od 40 godina.

„Svakoga dana se bavim svojim poslom. Ili predstava ili neko snimanje. Kultnu emisiju Prvog programa Radio Beograda „Kod dva bela goluba“ vodim 40-ak godina. Tu su i promocije knjiga, otvaranja izložbi, česti humanitarni nastupi. Davno nam je naš divni Muci Draškić govorio kako je u našem poslu važan kontinuitet. Za čas zasijaš, uzletiš, a onda te odjednom nema. Zato treba trčati svoj MARATON“, kaže Milan Caci Mihalović, velikan srpske kulture.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari