InterakcijaFoto: Interakcija/Promo

Međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma Interakcija, već skoro dve decenije posvećena je kratkom dokumentarnom filmu, a ove godine biće održana od 20. do 27. avgusta.

Tom prilikom Užice će ugostiti oko 100 dokumentarista koji će učestvovati u jednom od šest programa Interakcije.

Tokom avgusta će festival okupiti studente filmskih akademija, ali i istaknute dokumentariste, renomirane predavače sa različitih meridijana, kao i najmlađe – srednjoškolce koji tek ulaze u svet filma.

Ove godine biće održano 19. izdanje Studentskog filmskog kampa, 3. izdanje Festivala kratkog dokumentarnog filma, kao i Radionica dokumentarnog filma koja se održava po dvanaesti put.

U okviru ovogodišnje Interakcije, takođe će biti realizovana Teen Doc radionica, koja je pokrenuta prošle godine, kao i novi program XR Interakcija – Ko-kreiranje budućnosti.

Na konferenciji za medije u Svečanoj sali Gradske kuće u Užicu povodom festivala obratili su se Branislav Mitrović, koordinator i menadžer programa Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine, Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra Užice, Slađana Petrović Varagić, izvršna direktorka Interakcije i Dejan Petrović, umetnički direktor festivala.

Oni su ukazali  da će događaj ugostiti oko 100 dokumentarista iz više od 30 zemalja, a koji će učestvovati u jednom od šest programa Interakcije, i dodali da će ove godine od 10. avgusta početi 19. izdanje Studentskog filmskog kampa. Od 20. avgusta kreće i realizacija ostalih programa Interakcije – 3. izdanje Festivala kratkog dokumentarnog filma, Radionica dokumentarnog filma koja se održava po dvanaesti put, Teen Doc radionica i Meet2Talk, kao i novi program XR Interakcija – Ko-kreiranje budućnosti.

Poseban naglasak na konferenciji organizatori su stavili na predstavljanje programa Festivala Interakcija koji je posvećen kratkim kreativnim dokumentarcima.

U takmičarskom programu biće prikazano 15 kratkih dokumentaraca pažljivo biranih od strane umetničkog direktora festivala – reditelja Dejana Petrovića i programskog savetnika Endrua Mohsena, egipatskog filmskog kritičara i programera brojnih festivala.

Takođe, u okviru dva vantakmičarska programa – U fokusu i programu Interscreen biće prikazani odabrani kratki dokumentarni filmovi.

Program U fokusu je kurirala gošća selektorka – Nadica Denić, istraživačica filma iz Amsterdama i dugogodišnja savetnica programera festivala IDFA, dok program Interscreen, tradicionalno, predstavlja odabrane filmove učesnika Kampa i Radionice.

Interakcija
Foto: Interakcija/Promo

Festivalske projekcije će biti održane od 20. do 26. avgusta u Užicu, u Letnjoj bašti Gradskog kulturnog centra, kao i u Požegi i Čačku, od 21. do 25. avgusta u Bioskopu SKC Požega i Kulturnom centru Čačka.

NAGRADA

Nagrada za najbolji film, koju obezbeđuje Sirogojno Company, biće dodeljena na svečanom zatvaranju 26. avgusta u Užicu, a pored glavne nagrade, biće dodeljena i Nagrada žirija mladih (koja se dodeljuje u okviru projekta podžanog od strane Švajcarske vlade – Kultura za demokratiju, koji realizuje Hartefakt Fond), kao i Nagrada publike.

STUDENTSKI FILMSKI KAMP

Ovogodišnja Interakcija, kao i prethodnih godina, započinje dolaskom petnaest učesnika Studentskog filmskog kampa, koji će od 10. do 26. avgusta, snimiti tri kratka dokumentarna filma u Užicu, Požegi i Čačku na temu Tragovi koji nestaju.

Učesnici rade pod mentorstvom Efima Graboja, izraelskog reditelja, a filmovi će predpremijerno biti prikazani 26. avgusta na svečanom zatvaranju Festivala Interakcija u Užicu, a tradicionalno i dan kasnije u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ovogodišnji učesnici Kampa – studenati režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije, u prethodna dva meseca imali su priliku da slušaju onlajn predavanja nagrađivanih dokumentarista iz SAD – Džejmija Melcera, profesora na Stenford Univerzitetu, kao i Krisa Filiponea, čiji je dokumentarac Stanica Huntsville, koji je režirao zajedno sa profesorom Melcerom, premijerno prikazan na Berlinskom festivalu. Takođe, Megan Barker,  antropološkinja i predavačica na UCL – Institutu za obrazovanje u Londonu i Uroš Živković, programski direktor Tačke povratka, podelili su svoje iskustvo o cirkularnim migracijama sa učesnicima Kampa.

RADIONICA DOKUMENTARNOG FILMA

Radionica dokumentarnog filma je od 2011. godine sastavni deo Interakcije i namenjena je filmskim profesionalcima, studentima filmskih akademija, kao i svima onima koji žele da unaprede znanje i veštine iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma ili da razvijaju svoje dokumentarne projekte sa našim tutorima.

Za učešće na ovogodišnjoj Radionici izabrano je 28 učesnika, a predavači su renomirani eksperti iz oblasti dokumentarnog filma – Rada Šešić, programerka brojnih festivala, predavačica i nagrađivana autorka dokumentarnih filmova, selektorka takmičarskog programa dokumentarnog filma Sarajevo film festivala i Kris Filipone, već pomenuti američki dokumentarista.

Pet učesnika Radionice, čiji su projekti izabrani za Doc in Progress, kroz individualne i grupne konsultacije će razvijati svoje projekte sa tutorima. Pored Rade Šešić i Krisa Filiponea, ovogodišnji tutori su i Iva Plemić Divjak, producentkinja i predsednica IO Udruženja dokumentarista Srbije – DokSrbija, Vauter Jansen, osnivač kompanije za festivalsku distribuciju i prodaju Square Eyes i Džejmi Melcer, dokumentarista iz SAD.

TEEN DOC RADIONICA

Od prošle godine tinejdžeri iz Srbije, zemalja regiona, a od ove godine i mladi iz Italije i Albanije, imaju priliku da u okviru Teen Doc radionice nauče više o dokumentarnom filmu, ali i da kroz produkciju mini dokumentaraca razvijaju kreativnost.
Ovogodišnje izdanje Teen Doc Radionice okuplja 24 učesnika iz 8 zemalja, sa kojima će kao mentori raditi istaknuti filmski profesionalci – reditelji Vladimir Perović iz Srbije i Hanis Bagashov iz Severne Makedonije. Takođe, o produkciji dokumentarnog filma, tinejdžeri će učiti od producentkinje Ive Plemić Divjak, a o medijskoj pismenosti od istaknutih stručnjaka u ovoj oblasti – Darka Sokovića i Goran Zarić, iz kompanije Propulsion.

I ove godine, učesnici Teen Doc radionice čine i žiri mladih Festivala Interakcija, po čijoj se odluci dodeljuje Nagrada žirija mladih.

MEET2TALK PROGRAM (M2T)

Meet2Talk je prateći program Interkacije, osmišljen sa ciljem da se kroz njega sretnu, upoznaju i razmene iskustva učesnici svih programa. M2T pokreće diskusije o temama važnim za produkcione i autorske apekte rada na dokumentarnim projektima, o evoluciji savremenog dokumentarnog filma, kao i temama vezanim za odnos filma i društva.

Ovogodišnji M2T obuhvata javne programe – jedan Panel i pet Talks sesija sa renomiranim ekspertima iz celog sveta, kao i interni program – Speed Meetings za učesnike svih programa Interakcije, a sa ciljem da im se kroz organizaciju ekspertskih konsultacija pruži mogućnost razmene ideja i ostvarivanja potencijalnih dugoročnih saradnji.

Program M2T i imena eksperata će biti objavljeni uskoro na sajtu Interakcije.

XR INTERAKCIJA

Interakcija XR – Ko-kreiranje budućnosti je novi program Interakcije, koji podrazumeva XR izložbu koja će biti organizovana u Užicu od 22. do 25. avgusta u Gradskom kulturnom centru Užica. Kustos izložbe je istaknuti XR ekspert – Georgi Molodtsov, reditelj i producent, takođe alumnista Interakcija Kampa (2007). Na izložbi će biti predstavljeni interaktivni XR radovi i 360 XR dokumentarci koji pomeraju granice dokumentarnog filma u okviru najsavremenijih tehnologija. Pored izložbe, ovogodišnja Interakcija će u okviru XR Konferencije (24.08.) ugostiti istaknute inostrane predavače koji će se u svojim izlaganjima baviti temom potencijala XR tehnologije u dokumentarnom filmu.

Program XR Interakcija – Ko-kreiranje budućnosti je podržan od strane Višegrad Fonda. Uspostavlja i neguje saradnju između različitih regiona kroz partnerstvo sa Festivalom animiranog filma Tofuzi iz Gruzije i drugim partnerima iz Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. Pored programa koji će biti održani uživo tokom Interakcije, Interakcija XR podrazumeva i seriju onlajn radionica za koje su otvorene prijave do 1. avgusta, a koja poziva mlade stvaraoce (13-21) u oblasti dokumentarnih filmova i animacije, da prošire uticaj svog filmskog stvaralaštva kroz najnovije tehnologije XR/VR/AI i imerzivno pripovedanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari