kaporova skolica Foto goran srdanov nova rsFoto goran srdanov nova rs

Promocija knjige Aleksandra Đuričića „Kaporova školica“ održana je u Kolarčevoj zadužbini, a svi prisutni uživali su u anegdotama i manje poznatim pričama iz života legendarnog Mome Kapora iz sećanja njegovih najbližih, a čime su, između ostalog, i ispunjene ove stranice, prenosi portal Nova S. O Kaporu su govorili pored autora, njegova supruga LJiljana Kapor, veliki […]

Promocija knjige Aleksandra Đuričića „Kaporova školica“ održana je u Kolarčevoj zadužbini, a svi prisutni uživali su u anegdotama i manje poznatim pričama iz života legendarnog Mome Kapora iz sećanja njegovih najbližih, a čime su, između ostalog, i ispunjene ove stranice, prenosi portal Nova S.

O Kaporu su govorili pored autora, njegova supruga LJiljana Kapor, veliki prijatelj reditelj Boro Drašković, zatim izdavač Manjo Vukotić i novinarka Duška Jovanić, a delove iz knjige, među kojima su i prvi put objavljena Momina ljubavna pisma, čitao je glumac Miloš Vlalukin. Đuričić je ispričao kako mu je kada je imao 23 godine Momo Kapor pomogao da upiše Političke nauke napisavši mu preporuku i od tada su počeli „dugi razgovori, šetnje i druženja po kafanama Beograda“.

Ono u čemu je bio neprikosnoven je njegovo umeće komunikacije i slušanja. Uvek ga je sve zanimalo. Razgovarali smo često dok smo šetali Arčija parkovima ili dok je obilazio pijace i pričao sa prodavcima krompira… Tih anegdota ima i u knjizi… Bilo mi je zanimljivo da ga pratim i kada je bio jugoslovenska zvezda, kada sam ga prvi put video u beloj košulji nedeljnog popodneva tek pristiglog iz NJujorka, ali i kasnije kada je izveštavao sa ratišta i kada sam odlazio na njegove slave gde su se skupljani svi od levice i desnice, do potencijalnih ratnih zločinaca, preko građanske opcije, do nekih običnih ljudi… Bio je maestro hedonizma koji je pokorio sve kafane od NJujorka do Bileće. Ono što mi je posebno drago je što se u ovoj knjizi nalazi svedočanstvo vlasnika Konobe, malog ušuškanog mesta koje je bilo poslednjih 13 godina Kaporova druga kuća. I tu se stvarale Kaporove priče. Uživao sam pišući i nadam se da ćete uživati i vi čitajući je – ispričao je Đuričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari