Predstavljena monografija "Partizanski vestern Žike Mitrovića" 1Foto: Danas/Luka Lukić

Monografija „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ koju je napisao reditelj Nedeljko Kovačić predstavljena je u četvrtak u knjižari „Delfi SKC“. Knjiga je objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije i bavi se životom i stvaralaštvom reditelja Žike Mitrovića, „gradskog kauboja“ koji je snimao partizanske filmove pod uticajem američke popularne kulture.

Žika Mitrović je na početku karijere crtao stripove i snimao dokumentarne filmove. Poznat je po izvrsno realizovanim filmskim akcionim scenama, čak i za današnje pojmove. Iza sebe je ostavio i neke kultne drame i trilere, ali Nedeljko Kovačić se prilikom pisanja monografije posebno pozabavio Žikinim filmovima iz žanra partizanskih vesterna.

„Intrigirala me je tema socijalističkog vesterna, koji je jedan oksimoron. O tome se nije mnogo pisalo čak ni u svetu. Partizanski vestern je film koji koristi ikonografiju, jezik i stil klasičnih američkih vesterna, da bi kroz njega gledaocu doneo poželjnu ideologiju narodno-oslobodilačke borbe“, kaže Kovačić.

Prema rečima Nedeljka Kovačića, monografija o Žiki Mitroviću prvobitno je trebalo da bude dokumentarac.

„Žiku Mitrovića sam upoznao neposredno pred njegovu smrt. Ima tome skoro 20 godina. Snimili smo jedan opsežan razgovor, sa idejom da od toga nastane dokumentarac. Nažalost, Žika je preminuo, taj film se sticajem okolnosti nije završio, ali meni je ostala neka količina materijala i vremenom je iz toga proizišla ova monografija“.

Mnogi filmovi Žike Mitrovića nisu restaurirani, teško mogu da se pronađu i da se pogledaju. Filmski stvaralac i kritičar Saša Radojević, jedan od govornika na promociji knjige, smatra da je upravo zbog toga ova monografija dragocena, da bi se Žika Mitrović sačuvao od zaborava.

„Postojala je generacijska obaveza da se napravi veliki intervju sa Žikom Mitrovićem. Nedeljko je u poslednjem trenutku uspeo da to izvede i da ova monografija nastane. Dragoceno je da se to dogodilo i da ova knjiga postoji u korpusu naših izdanja. Na ovaj način smo sačuvali Žiku Mitrovića, bez obzira na to što su neki njegovi filmovi nestali u procepu vremena“, kaže Radojević.

Novinar Milan Simić jedan je od retkih ljudi na ovoj promociji koji su dobro poznavali Žiku Mitrovića.

Simić je bio direktor fotografije čuvenog Mitrovićevog filma „Užička republika“.

On smatra da monografija sjajno oslikava Žiku Mitrovića, ali da joj nedostaje ilustrativnog sadržaja.

„Monografiju sam pročitao u jednom dahu. To je jedan divan tekst, koji je sjajno oslikao Žiku Mitrovića, ali smatram da je po obimu i ilustrativnom sadržaju tanak. Malo je tu događaja i ličnih fotografija čoveka koji je napravio najveći broj igranih filmova u periodu kada je živeo“, kaže Simić.

Nedeljko Kovačić, autor monografije „Partizanski vestern Žike Mitrovića“, reditelj i scenarista, poznat je po filmu i seriji „Vera“, kao i po dokumentarno-igranim serijalima „Jovanka Broz i tajne službe“ i „Drug Marko“.

Monografija „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ biće u prodaji u „Delfi“ i „Laguna“ knjižarama i u „Filmskom centru Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari